Verslag Expertsessie Deventer

9 augustus, 2016 - Webredactie

Op donderdag 9 juni vond in Deventer weer een LPB Expertsessie plaats. In twee verdiepende deelsessies konden we in de Hanzestad met elkaar en met Deventenaren in gesprek. Daarmee werd het verschil tussen de leef- en systeemwereld zichtbaar. Ruimte geven, loslaten, gesprekken en in discussie. Voldoende gesprekstof om daar over te vertellen. Dat lees je hieronder. Wil je ook een LPB Expertsessie organiseren? Neem dan contact op met ons!

 

Vraag maar raak: Danny

Danny vertelt over haar stapeling van problemen en hoe ze in gesprek kwam met haar coach. Danny laat zich tijdens de sessie helemaal zien en blaakt van vertrouwen dankzij haar Vrijwillige Coach. Als eerste afspraak zijn ze samen naar een andere wijk gefietst. Een wijk waar ze nog nooit geweest was, terwijl ze al sinds 1985 in Deventer woont. Een half jaar lang kwam de coach ongeveer vier uur per twee weken langs. Wat het opgeleverd heeft? Dat ze weer het gevoel heeft dat ze er weer uit mag, dat ze weer uit haar schulp gekropen is. “Ik mag weer leven, ik voel me weer positief” vertel ze aan de deelnemers. Nu wil ze zelf ook helpen, meedenken en delen met andere mensen.

Danny kookt mee met ‘de Volle buik’, samen koken voor andere mensen. Mensen met een smalle beurs of eenzame mensen kunnen één keer in de week een gezonde maaltijd eten. Ook biedt de Volle Buik een ‘tafeltje-dekje’ service. Danny heeft nu een nieuwe bril en een nieuw gebit.

Haar coach heeft gezorgd dat ze meer tijd heeft, dat ze meer actie onderneemt. Het bleef niet alleen bij praten. Ze kon het over ‘normale dingen’ hebben, met een lagere drempel. Anders dan met professionals.

 

Vraag maar raak: Miep

Miep is een coach en is via een advertentie terecht gekomen bij Raster als vrijwillig coach. Wat ze de laatste tijd gedaan heeft? Miep heeft een autistische jongen met een begeleidt op communicatie-gebied, om zijn stage te halen en daarmee zijn diploma en startkwalificatie. Ze hielp een ouder echtpaar die in een huis met achterstallig onderhoud woont. En een dame die veel verzameld heeft en die moet verhuizen. Samen zoeken ze uit hoe ze kan verhuizen. Soms help Miep mensen voor een langere periode. Bijvoorbeeld met het bijhouden van de maandelijkse financiën en rekeningen betalen.

Alle dingen die eigenlijk niet bij haar horen te liggen, koppelt ze terug aan het wijkteam. Tegenwoordig werkt Miep er ook weer naast, dat is goed te combineren. In overleg bepaal je wanneer je als coach werkt.

 

Belangrijke lessen

  • Deskundige hulp is ook nodig
  • Heb aandacht voor samenwerking, voor terugkoppeling met de wijkteams
  • Als coach kan je de tijd nemen
  • De netwerkfunctie van de coach is belangrijk

Wil je meer weten? Check dan hier de presentatie: 20160609 Presentatie vrijwillige coaches