Publicatie: In Beweging – 40 jaar Gebiedsgericht Werken door de ogen van Hans Hoogvorst

6 november, 2017 - Webredactie

‘In beweging’, dat is de titel van dit boek. In één van de eerste interviews zei Hans: “Ik zie vrijwel gelijk wat er beweegt.” Terwijl Hans dat zei, keek hij de tuin in. Een meesje sprong op uit een struik en fladderde de lucht in. “Dat bedoel ik nou!”; zei hij.

Hans Hoogvorst houdt zich al 40 jaar bezig met gebiedsgericht werken. Van de Haarlemse kraakbeweging en het Haagse opbouwwerk tot aan ‘zijn’ school voor gebiedsgericht werken, hij heeft het allemaal voorbij zien komen. De schrijver van het boek, Eric Lugtmeijer, neemt ons samen met Hans mee langs 40 jaar gebiedsgericht werken. ‘In beweging’ is een bloemlezing en staat vol verhalen van Hans en de mensen waarmee hij heeft gewerkt.

Dit boek begint met een beschrijving van de mensen die gebiedsgericht werken. Is dat de afgelopen jaren veranderd? Vervolgens gaat het boek naar het ontstaan van het gebiedsgericht werken. We stuiten daar op het Nederlandse DNA van polders en verzuiling en hoe dat een rol speelt in het gebiedsgericht werken. Halverwege het boek kijken we wat een wijk een wijk maakt.

Gebiedsgericht werken bestaat niet zonder bewoners en de gemeente. In een kritische reflectie kijken we naar de rollen van deze partijen. Wat valt er te leren van de ervaringen en welke rode draden zijn er om het weer beter te doen. Deze zijn samengevat in 10 punten en hebben een plek gekregen verspreid over het boek.

Download het boek via www.svgw.nl als pdf.