G1000Enschede op weg naar eerste burgerbesluit van Nederland

4 november, 2017 - Webredactie

Op 11 november aanstaande worden in Enschede zes voorstellen gepresenteerd aan drie panels en genodigden. De voorstellen zijn voortgekomen uit de G1000Enschede rond het thema vuurwerk. In werkplaatsen van tussen de 3 en 10 burgers, ondersteund door een ambtenaar, zijn de ideeën van de G1000 verder uitgewerkt. De uiteindelijke voorstellen zijn:

  • Jeugd Enschede: wij willen een spetterend Oud en Nieuw
  • Investeren in handhaving
  • Zwaarder sier(t)vuurwerk
  • Campagne Enschede vier Oud en Nieuw
  • Geen overlast maar vuurwerkvrije zones en een feest
  • Zelf verantwoordelijk voor een gezellig feest

Op 11 november presenteren de groepen hun plan aan drie panels: Politici, Burgers en experts. De panels stellen vragen en doen mogelijk suggesties voor verbetering. Bij de gesprekken met de panels kunnen belangstellenden aanwezig zijn. Voor ieder panelgesprek zijn 20 minuten uitgetrokken. De panels hebben een week tevoren de voorstellen toegestuurd gekregen. In de middag volgen zes stemrondes waarin de aanwezigen over de voorstellen kunnen stemmen en zo gewild een stemverklaring kunnen afleggen. Aan het eind van de dag wordt een manifest opgesteld dat ter tekening aan alle aanwezigen wordt voorgelegd.

Het is de eerste keer dat in Nederland burgers via een dergelijke procedure hun wensen ten aanzien van een onderwerp kenbaar maken. Uit een enquete van dagblad Tubantia bleek dat de voorstellen heel goed aansluiten bij de respons van meer dan 4000 Enschedese burgers. Met andere woorden: Er zal sprake zijn van een breed gedragen Burgerbesluit. De voorstellen zijn te bekijken op het platform van de G1000Enschede

Dit bericht verscheen eerder op www.g1000nu.ning.com