Vanaf 5 feb op NPO 2: We doen het zelf wel

20 januari, 2017 - Webredactie

Enthousiaste mensen in alle delen van het land nemen het heft in eigen hand. Met ups en downs voeren zij een radicaal plan uit om de toekomst naar hun hand te zetten. Anneloor van Heemstra en Susan Koenen volgen verschillende initiatieven, waarbij actieve burgers zelf vorm geven aan hun gemeenschap, dorp of buurt. Met een doe-mentaliteit, waarbij men niet afwacht maar het voortouw neemt.

De participatiemaatschappij was in 2013 het credo van het kabinet-Rutte. Was het een mooi woord voor kille bezuinigingen, die de verzorgingsmaatschappij om zeep hielpen? Of heeft het kabinet de tijdgeest goed aangevoeld? In de aanloop naar de verkiezingen maakt Human de balans op met We doen het zelf wel.

In de derde aflevering staan de coöperatieve initiatieven die het krimpdorp Kloosterburen leefbaar houden centraal, onder de titel Kloosterburen – Van krimpdorp tot AA-locatie. Toen in het dorp de ene na de andere voorziening werd opgedoekt, nam kunstenares Anne Hilderink het voortouw om hier iets tegen te doen.

Toen bleek dat voor haar oudste dochter Elisabeth, die begeleiding nodig heeft in haar dagelijks leven, geen zinvolle dagbesteding bestond en toen bekend werd dat de ouderenzorg uit Kloosterburen zou verdwijnen, kwam Hilderink met nog een plan.

Door de jongeren met een beperking te laten intrekken bij de ouderen in het verzorgingshuis kan de zorg toch weer betaalbaar blijven voor iedereen. Hilderink richtte hiervoor een coöperatie op. Ook voor een dorpsmoestuin werd en coöperatie opgericht. Hilderink meent dat het dorp hierdoor weer bruist.

Vanaf 5 februari is ‘We doen het zelf wel’ te zien op NPO 2, rond 16:20 uur.
De aflevering over Kloosterburen wordt zondag 19 februari uitgezonden om 16.20 uur op NPO 2.

Bron: www.human.nl en www.dvhn.nl