Rotterdamse bewoners Buurt Bestuurt stoppen ermee

29 april, 2018 - Webredactie

Ze zijn het zat. Een groep betrokken inwoners uit de Rotterdamse wijk Spangen is gestopt met Buurt Bestuurt. De buurtbewoners voelen zich niet gehoord en balen dat opbouwwerkers en de wijkagent iedere vier jaar worden overgeplaatst.

Toen de wijkagent in Spangen aankondigde dat ze werd overgeplaatst, vonden Corina Franken, Henk Dronk, Martin Struijs en de andere leden van Buurt Bestuurt dat de maat vol was. ,,In vijf jaar tijd waren er ook al drie verschillende organisaties voor opbouwwerk in de wijk. In hoeverre is het mogelijk om iets op te bouwen als het zo vaak rouleert?”, vraagt Dronk zich af. Ook de ambtenaren, welzijnsorganisaties en leden van de gebiedscommissie wisselen regelmatig. ,,En iedere keer moeten we weer helemaal opnieuw beginnen”, verzucht Franken.

En het overplaatsen van de wijkagent heeft gevolgen, merken de drie. ,,Een duidelijk gezicht in de wijk, is bepalend voor de rust hier”, zegt Franken. ,,Een wijkagent die de buurt door en door kent, voelt het als er iets broeit en grijpt in voordat het escaleert. Het kost wel twee tot drie jaar voordat iemand weer helemaal is ingewerkt.”

Oplossingen
Franken en Dronk zijn al ruim vijf jaar actief in Buurt Bestuurt. Iedere maand komen ze bij elkaar om de problemen in de wijk aan te kaarten en naar oplossingen te zoeken. Dat doen ze samen met ambtenaren, de wijkagent en opbouwwerkers. Struijs sloot zich twee jaar geleden aan bij de betrokken bewoners in de Rotterdamse wijk. Daarnaast zijn de drie bewoners actief als containeradoptanten en proberen ze de straten in hun buurt opgeruimd te houden.

Ondanks hun jarenlange inzet zien ze echter weinig resultaat. Franken: ,,Er wordt totaal niet naar ons geluisterd.” Dat wringt. ,,Wat ik de afgelopen vijf jaar heb bereikt? Ik kan niets bedenken.”

Als voorbeeld noemen ze het zwerfvuil in hun straat. ,,Er staan hier vrijwel geen prullenbakken”, zegt Franken. ,,Dus als we mensen aanspreken als zij vuil op straat gooien, moeten we ze wel kunnen wijzen op een plek waar ze het kwijt kunnen.” Een verzoek om afvalbakken werd echter niet gehonoreerd door de gemeente. ,,Die zouden alleen geplaatst kunnen worden in winkelgebieden.” Zelfs niet toen het drietal aanbood de bakken zelf iedere week te legen.

Buurt Bestuurt van Spangen-Oost is pas weer bereid om mee te denken over hun wijk, als ze concrete toezeggingen krijgen. ,,Als de 30-kilometerzone wordt aangepakt”, zegt Dronk. ,,Als we serieus worden genomen”, voegt Franken toe. ,,En als er niet constant wordt gewisseld.”

Compliment
De politie stelt in een reactie dat het ‘het ultieme compliment is’ dat de buurt zo gehecht is aan de wijkagent. ,,Een nieuwe wijkagent zal zich dan ook vol inzetten om zich zo snel mogelijk bekend te maken in en met de wijk.” De politie geeft aan dat het standaard is dat wijkagenten om de zoveel jaar wisselen ,,Het voordeel van periodieke wisseling is dat ervaring zich verspreidt en iemand met een frisse blik naar de wijk met al haar initiatieven en problemen kijkt”, laat een woordvoerder van de politie weten.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt het beeld van de vele ‘functiewisselingen’ te herkennen. Onlangs heeft hij een brief gestuurd om de bewoners uit te nodigen voor een gesprek bij de gebiedscommissie en de wijkmanager om de irritaties weg te halen. Ook spreekt hij daarin zijn waardering uit voor de betrokken bewoners.

Dit nieuwsbericht verscheen eerder op www.ad.nl