Publicatie: Vier vitale onderdelen van een asset based ontwikkelingsproces in gemeenschappen

10 december, 2018 - Webredactie

Wat is onderscheidend aan een Asset-Based Community Development-proces? Joop Hofman vertaalde het boek van Prof. John L. McKnight & Cormac Russell over de ABCD-methode. Het kerndoel van een Asset-Based Community Development (ABCD) -proces is versterken van de gezamenlijke visie en inzet (productie) van inwoners met behulp van een proces dat vier vitale onderdelen combineert:

1. Assets
2. Methoden
3. Functies
4. Evaluatie

Dit document bespreekt elk van deze onderdelen in een poging om de volgende vraag te beantwoorden: “Wat is onderscheidend aan een Asset-Based Community Development-proces?” Het antwoord is: andere vormen van gemeenschapswerk bezitten vaak één of meer, maar zeker niet alle vier essentiële onderdelen. Wat een ABCD-proces onderscheidend maakt is de combinatie.

Community is in dit geval een rond een plaats of plek gevormde gemeenschap. Een passend Nederlands woord is er niet voor. In dit stuk gebruiken de auteurs zowel het woord gemeenschap en de meer gangbare term, buurt. En soms community, omdat dat begrip ook in Nederland meer gebruikt wordt.

Download en lees hier het stuk over het ABCD-proces.