Publicatie: Participate! Portraits of Cities and Citizens in Action

9 oktober, 2021 - Webredactie

Introductie in de complexe wereld van stedelijke ontwikkeling, identiteit en participatie in Berlijn, Hamburg, Parijs, Lyon, Amsterdam en Groningen

Participate! Portraits of Cities and Citizens in Action is een inleiding tot de complexe wereld van de stadsontwikkeling, identiteit en participatie. In het boek wordt uitgelegd hoe in het zelfbeeld van steden resoneert in hun benadering van de stadsontwikkeling. De basis van het boek bestaat uit zes portretten van Europese steden: Berlijn, Hamburg, Parijs, Lyon, Amsterdam en Groningen.

Het boek voorziet in een behoefte door een algemene inleiding tot de genoemde steden, een korte schets van hun planningsystemen en een korte historische inleiding op hun planningsculturen te geven. Ook bevat het aansprekende en uitstekende voorbeelden van burgerparticipatie en biedt het een grote mate van inzicht in zowel de intrinsieke logica van steden als in de – soms inclusievere, soms exclusievere – mechanismen van participatie.

Participate! is één van de resultaten van het R-link project, een unieke samenwerking van Nederlandse beleidsmakers en wetenschappers op het gebied van participatie en stadsontwikkeling. Het boek is interessant voor stedenbouwkundigen, architecten, stadsjournalisten en studenten en academici op het gebied van stedenbouw.

Lees hier een beschouwing op gebiedsontwikkeling.nu over het hoofdstuk over Groningen (pdf)

Koop hier de publicatie van Menno van der Veen, Jan Willem Duyvendak Participate! Portraits of Cities and Citizens in Action