LPB-werksessie: is jouw gemeente ABCD-bestendig?

17 oktober, 2023 - webredactie

Je hebt er ongetwijfeld van gehoord: Asset Based Community Development ofwel ABCD. Het is een benadering van gebiedsgericht werken waarbij niet de beperkingen maar de kracht van de gemeenschap het uitgangspunt vormt. Het LPB krijgt regelmatig de vraag hoe gemeenteorganisaties daar goed op kunnen aansluiten, want die werken nog best weleens probleemgedreven. Daarom ontwikkelen we een werksessie over ABCD.

 

De kracht van de ABCD-methode schuilt erin dat ze start met een inventarisatie van wat er in de wijk aan kwaliteiten aanwezig is. De aanpak heeft expliciet oog voor de mogelijkheden, kansen en het potentieel van bewoners. Vanuit deze basis worden inwoners en organisaties met elkaar in contact gebracht. Samen gaan ze aan de slag met een aantrekkelijke buurt, wijk of dorp, eventueel met steun van buiten.

ABCD-bestendig

Gemeenschapsbouwer Joop Hofman heeft uitgebreide ervaring in het werken vanuit ABCD. Samen met hem bereiden we nu een werksessie voor over de methode. De werktitel is ‘Mijn gemeenteorganisatie ABCD-bestendig’. Wil je op de hoogte blijven van de voortgang en/of wil je je alvast aanmelden? Stuur ons dan een mailtje: webredactie@lpb.nl.