Zie de Mens!

7 december, 2015 - frank_brander@me.com

door Ankie van de Sande >>

Met mijn groene jasje aan stond ik in De NWE Vorst klaar om de deelnemers van het congres te verwelkomen voor het lab “Zie de mens!” van Vera Boots. Toch spannend of er voldoende mensen op af komen. Zo’n ‘Lab’ duurt tenslotte de hele middag en uit ervaring weet ik dat je op dit soort congressen het liefst meerdere workshops bezoekt. Maar de opkomst was super; de kleine zaal van het theater was helemaal gevuld.

Zelf kende ik Vera al. Ons team (team Wijken van gemeente Tilburg, red.) heeft eerder dit jaar al kennis gemaakt met de elementen vuur, water, aarde en lucht én met de energie en humor van Vera. Ik was wel benieuwd of de energie anders zou zijn, nu er sprake is van een groep mensen die elkaar verder niet kent. Toch best spannend om, tegenover een zaal met vreemden, jezelf een beetje bloot te geven. Ook al is het dan geacteerd.

Gelukkig zijn wij ‘wijkwerkers’ wel te porren voor een plaats op het podium. Vera had er dan ook geen moeite mee om vrijwilligers uit het publiek naar voren te halen. Het mooie aan de methode en de werkwijze van Vera is dat ze tijdens het rollenspel de acteurs steeds van plek laat wisselen: je blijft dezelfde persoon, maar speelt je rol vanuit een andere energie. Zo ervaar je zelf wat voor jou het meest natuurlijk voelt: het meebewegende van ‘water’, de nuchterheid van ‘aarde’. Maar ook wat het met je doet als je tegenover het passievolle ‘vuur’-type staat of probeert indruk te maken op een ‘lucht’-type.

Vera laat als geen ander zien dat iedereen wel kenmerken bezit van al die 4 elementen. Als een kameleon verandert ze van een driftig en woest mens in een onverschillige, bijna hautaine dame. En zonder moeite krijgt ze de rest van de zaal daarin mee. Uiteindelijk vlogen de 3 uur om en kwam Vera visitekaartjes tekort. Energie was het thema van dit LPB congres en energie hadden we die middag, in alle soorten en maten.

Ankie van de Sande 
omgevingsmanager gemeente Tilburg