Energie verliezen in Tilburg

7 december, 2015 - frank_brander@me.com

door Claudia van Dongen >>

Naar een congres gaan om energie te verliezen? Het klinkt als een no-go, maar toch was het mijn bedoeling tijdens het afgelopen LPB congres in Tilburg. En ik heb het met veel plezier gedaan!
Het thema ‘energie’ liep als een rode draad door het congresprogramma. Het ging over energie krijgen, geven, verliezen en winnen. In mijn werk als omgevingsmanager houd ik mij sinds afgelopen jaar bezig met de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Hierdoor gaat veel energie verloren in onze samenleving. Maar hoe ga ik daar als wijkwerker nu mee om?

Tijdens het congres krijg ik antwoorden van bijvoorbeeld Hülya Cigdem. Zij is een Toffe Tilburger! Samen met haar man Ahmet vertelt ze, in een knusse “woonkamer” met autostoelen en een kitscherige fotolijstje op tafel, haar verhaal. Op haar 15e vertrok Hülya vanuit Turkije naar Tilburg om te trouwen met Ahmet. Ze vertelt over haar zorgen over de hennepteelt bij Turkse families in Tilburg. Volgens Hulya kent iedere Turk in Tilburg wel iemand of heeft een familielid met ‘groene vingers’. In haar nieuwe roman ‘De val van Mehmet’ schrijft ze hierover.

Hulya is de drijvende kracht achter het burgerinitiatief “Alin Teri”. Het betekent “zweet op je voorhoofd”. Niet met drugshandel, maar met hard werken je brood verdienen. Hulya roept mensen op om de actie te ondersteunen door een eigen profielfoto op haar website achter te laten. Natuurlijk gaan wij allemaal op de foto, we zijn onder de indruk van haar verhaal!

De volgende dag ben ik ook onder de indruk van het verhaal van Pieter Tops. Volgens hem bestaan er wijken die zo kwetsbaar zijn dat ze een voedingsbodem blijken voor ondermijnende criminaliteit. Als een kind een huis tekent met planten op zolder in plaats van in de tuin, is er iets niet pluis. Als ik voor dit soort signalen wegkijk, is het dweilen met de kraan open in onze wijkaanpak. Tja, dat is een pittige boodschap, want eerlijk gezegd ben ik daar nooit erg alert op geweest.

Edward van der Torre helpt mij ’s middags met het herkennen van signalen van georganiseerde misdaad. Hij laat een storm van voorbeelden zien en bij mij vallen wat kwartjes. Na de pauze kijken we samen met Pieter Tops naar de rol van de wijkverwerker in dit verhaal. Ik wil een vertrouwensband opbouwen met bewoners, maar wil ik dan alles wel melden? En hoe zit het met mijn eigen veiligheid? De deelnemers hebben verschillende beelden. Iedere situatie is weer anders. Het zet me aan het denken. Mijn bewustzijn op dit onderwerp heeft een boost gekregen. Dat is zeker. Ik heb met plezier energie verloren tijdens het LPB Congres 2015!

Claudia van Dongen
Omgevingsmanager gemeente Tilburg