Durf te dromen!

17 december, 2015 - frank_brander@me.com

door Martin van der Maas >>

Dit is een slogan van het opleidingsprogramma van de gemeente Den Helder. Mooi, maar dromen zijn de realiteit niet. Kort geleden heeft een Noord-Hollandse D66-gedeputeerde die ook durfde te dromen zijn functie neergelegd uit teleurstelling over het doodgebloede politieke bedrijf . Ja, werken binnen de overheid kan gortdroog zijn. Zo lees ik net dat de VVD klimaatdoelstellingen afwijst als ‘onrealistisch’. Veelzeggend. Niet om het klimaat, maar omdat energiegevende dromen zelden de Nederlandse overheidsgebouwen weten te verlichten.
In het klein gaat het net zo. Aan projecttafels in mijn gemeente Den Helder gaat het vaker over budgetten, procedures en communicatiestrategieën dan over een gezamenlijke droom waar we bereid zijn harder voor te werken. Zelfs als het om bewonersparticipatie gaat, wordt dat vaak opgevat als opgave, als hobbel, als onderdeel van de procedure.
Stedenbouwkundige Adriaan Geuze sprak in de laatste Zomergasten op tv: “We hebben procedures, maar we hebben geen toekomst.” Inderdaad: de juiste procedures leiden nog niet per se tot iets waar we enthousiast van worden. Ik voel in mezelf soms lamlendigheid als wat ik doe niet bijdraagt aan een droom, aan iets moois. En ik ben de enige niet. Als ik me niet vergis, vormt dit een belangrijke reden waarom het veel bewoners niet boeit wat hun gemeente doet.
Gelukkig doe ik ook boeiende dingen. Ik laat bewoners in een Helderse buurt hun eigen buurttoekomst dromen. Dat gaat heel leuk, maar je merkt dat veel van hen daar niet aan gewend zijn. We uiten vaker een kleine klacht dan dat we nadenken over een positieve toekomst. Net als al die bewoners die we een tijd terug in een enquête vroegen waar ze goed in zijn. Ergens goed in zijn? Nee, dat was hen maar weinig gevraagd, en al helemaal niet door de gemeente.
Ik ben ambtenaar genoeg om te erkennen dat procedures hun waarde hebben en dat doelmatig werken een deugd is. Maar dromen en idealen zijn dat in dezelfde mate. Als een droom onrealistisch lijkt, wil dat nog niet zeggen dat je je er niet door mag laten leiden. Verbeeldingskracht is niet alleen voor zwevers en fantasten, het vormt een drijvende kracht van een goede overheid. En, misschien nog belangrijker: voor burgers. Want perspectieven op iets moois zijn de beste stimulansen voor een actieve samenleving. Dromen dus! Wie durft?

Martin van der Maas
Wijkmanager Gemeente Den Helder