Aan de praat, 3 tips voor een gesprek in de buurt

6 september, 2017 - Webredactie

door Daniel Pit >>

Natuurlijk hoef ik jullie niet uit te leggen waarom het voeren van een goed gesprek belangrijk is. Toch wil ik het er even over hebben. Sommige mensen denken dat we de kunst van het gesprek verleerd zijn door onze obsessie voor sociale media. Ik geloof daar niets van, er is echter wel iets veranderd aan de manier waarop we gesprekken voeren. Met name voor de professionals in het sociale domein die aansluiting zoeken bij dorpen en wijken. Dat kunnen woonconsulenten zijn, opbouwwerkers, wijkagenten of contactambtenaren.

Aansluiting vinden in de buurt
De samenleving verandert voortdurend. Waar bewoners zich eerder organiseerden in wijkraden, dorpsverenigingen en activiteitenclubs zijn de verbanden tegenwoordig veel losser. Bewoners verzamelen zich heel even rondom een onderwerp en gaan dan ook weer uit elkaar. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van WhatsApp Buurtpreventie of het opknappen van de speeltuin. Voor professionals die wijkgericht werken is het daardoor moeilijker geworden om aansluiting te vinden in de buurt. Gelukkig zijn er talloze manieren om hier goed mee om te gaan. Al die manieren hebben één ding gemeen: ze beginnen en eindigen met een goed gesprek.

Informele context
Die gesprekken vinden doorgaans niet plaats in een kantoor of in een spreekkamer maar in de leefomgeving van mensen zelf. Dat kan op straat zijn, in een winkelcentrum of bij iemand thuis op de bank. Die informele context bepaalt de ongeschreven regels van een gesprek. Los van de doelstelling vraagt een effectief gesprek om écht contact.

Aangewezen op jezelf
Als je in contact wilt komen met mensen moet je iets van jezelf laten zien, anders blijft je professionele houding tussen jou en de ander instaan. Beroepskaders en organisatiebeleid verdwijnen naar de achtergrond en je bent meer op je eigen persoon aangewezen. Dat kan soms best ongemakkelijk zijn, gelukkig verdwijnt dat gevoel meestal snel. Je zult merken dat ontspannen, informele gesprekken je veel opleveren: duurzame contacten, informatie over het reilen en zeilen in de buurt en bovenal meer werkplezier. Daarnaast merk je dat je boodschap beter overkomt en je persoonlijke aanpak veel weerstand kan wegnemen.

Drie tips voor een gesprek in de buurt
Om je op weg te helpen hieronder alvast drie tips.

  1. Wees nieuwsgierig
    Nieuwsgierigheid is de brandstof voor een goed gesprek. Het zorgt ervoor dat je doorvraagt, geïnteresseerd bent en luistert naar wat de ander te zeggen heeft.
  1. Stel je oordeel uit
    Mensen hebben de neiging om direct een oordeel te vormen over de ander. Vaak zijn die oordelen gebaseerd op aannames, stel ze dus zo lang mogelijk uit en controleer door het stellen van vragen of je aannames kloppen.
  1. Wees aardig
    In het eerste contact is het belangrijk te laten zien dat je goede bedoelingen hebt. Geef een welgemeend compliment en lach, het zal je verbazen hoeveel deuren open gaan.

Daniël Pit
Bureau voor samenlevingsopbouw

Dit blog verscheen eerder op www.roegenroem.nl 

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer tips te weten komen? Roeg & Roem organiseert op 21 september Straatpraat, een workshop in contact met de buurt. Tijdens deze workshop krijg je handvatten aangereikt én kun je meteen oefenen! Want naast deze 3 tips is er nog veel meer te vertellen en te doen over goede gesprekken in de buurt!