Graag meer lef in de wijk

25 augustus, 2017 - Webredactie

door Jochem Meerkerk >>

Een groep alleenstaande moeders wil in Almere Poort een barbecue organiseren. De maatschappelijk werker is enthousiast en helpt graag mee. Een gezellige bijeenkomst kan helpen om het netwerk van de alleenstaande moeders in de buurt te versterken. Ze schakelt snel en regelt bij de school dat het plaats kan vinden. Dit is een goed voorbeeld hoe een wijkwerker dingen mogelijk maakt in haar buurt.

Iedereen die in de wijk werkt kent voorbeelden waarin een goed initiatief geen doorgang vindt omdat professionals elkaars belangen niet lijken te vinden. Na alle veranderingen in het sociaal domein komt de wijkwerker achter de voordeur, bevordert initiatieven en helpt vrijwilligers met organiseren. Ondertussen loopt hij nog steeds tegen dezelfde drempels aan. Je ziet waar het schuurt maar hoe los je dit op? Je weet andere organisaties te vinden maar het lijkt alsof jullie andere talen spreken. Hoe laat je deze cultuurverschillen vervagen?

Het is daarom tijd om de volgende stap in de transformatie te zetten. Hiervoor moet de bruggenbouwer opstaan die moeiteloos mensen weet te koppelen. Niet alleen in zijn eigen veld, maar ook met andere organisaties en de wijk zo weet te verbinden. We hebben wijkwerkers nodig met lef die vooropgaan om de spanningsvelden van het systeem te vinden en zich hierdoor niet laten tegenhouden. Alleen door deze individuen kan de volgende stap gezet worden om een cultuuromslag te bereiken: van denken in drempels naar denken in mogelijkheden.

Wij geven graag aandacht aan deze wijkwerkers met lef. We gaan in vier werkplaatssessies op zoek naar antwoorden om professionals in de wijk te helpen om de volgende stap te zetten. Ga samen met ons, LPB, A+O fonds en andere wijkwerkers aan de slag om ervoor te zorgen dat al uw ideeën, dromen en lef ook leiden tot mooie resultaten.

Dit blog verscheen eerder op www.platform31.nl

Meld je nu aan voor de werksessies ‘Met een gezonde dosis lef de wijk in’

Jochem Heemskerk
Junior projectleider Platform31