Nieuwjaarstoespraken gaan over vluchtelingen

7 januari, 2016 - frank_brander@me.com

Het zal geen verrassing zijn, de vluchtelingenproblematiek heeft een prominente rol in alle nieuwjaarstoespraken in het land. Waar vorige jaar de meeste gemeentebestuurders dachten met de drie decentralisaties wel de grootste uitdaging te hebben gehad, kwam er namelijk nog een vierde grote opdracht bij. Van de grote steden tot Wolvega en Oranje; de vluchtelingen die we eerder alleen van televisie kenden klopten in 2015 letterlijk bij ons aan de deur. En dat had grote gevolgen in veel gemeenten.

Nieuwe buren
‘We hebben nieuwe buren, nieuwe noabers die hier hun heil zoeken,’ vertelde Commissaris van de Koning van Overijssel Ank Bijleveld in haar nieuwjaarstoespraak, ‘en gelukkig is er niet alleen angst voor de vluchteling, maar is er ook de wil om te helpen.’ Haar collega uit Groningen, Max van den Berg vertelde het aanwezige publiek over een bewoner van de noodopvang. ‘De 15-jarige Ali woont met zijn oom en tante, neefjes en nichtjes op 15 vierkante meter. Hij komt uit Syrië. Daar ging hij naar school en had hij een bijbaantje. Nu bevindt hij zich in de noodopvang in een kantoorpand aan de rand van Groningen. Hij brengt de dag voornamelijk door met een balletje trappen. Maar hij is veilig. Wat gaat 2016 hem brengen?’

Oproep
Verder deed hij in zijn laatste nieuwjaarsspeech als commissaris een oproep aan het rijk: ‘Vluchtelingen hebben woonruimte nodig en banen. Ik hoop dat de rijksoverheid ons daarin zal steunen. Zodat groepen in de samenleving niet hoeven concurreren om sociale huurhuizen of om werk.’ Burgemeester Breuer van de gemeente Teylingen vertelde ín haar speech een persoonlijke anekdote over de vluchtelingen die kort onderdak in haar gemeente kregen…. Lees verder op de website van Binnenlands Bestuur (bron)