Hoe betrek je inwoners die niet naar een infoavond komen?

15 december, 2023 - webredactie

Misschien ken je ’m al: de Networkapp waarmee je online aansluit bij onze regionale netwerken. Via de tool ben je snel op de hoogte van LPB-activiteiten in je regio en kun je makkelijk sparren met collega’s. Elke maand lichten we een vraag uit die langskwam in de app.

“Welke communicatie- of participatievormen helpen bij het betrekken van inwoners die niet graag deelnemen aan een infoavond of een vragenlijst?” Die vraag stelde José van den Elzen, teamleider wijkzaken bij de gemeente Oss, tijdens het LPB Congres via de Networkapp. Het leverde zowel online als op de congresvloer allerlei mooie reacties op. En bovendien leuke linkjes naar collega’s, met het plan om in januari samen door te praten over het thema.

Persoonlijk contact

Een van de reacties in de Networkapp kwam van Noël Josemans, strategisch adviseur bij Spectrum. “Wat mij betreft is het antwoord op je vraag tweeledig”, zei hij. “Sommige mensen die je niet bereikt met vragenlijsten of bewonersavonden, kun je wel bereiken met goede digitale tools en platformen. Maar bij de meeste mensen die je niet bereikt via de avonden of vragenlijsten – bijna iedereen dus – werkt enkel een persoonlijke benadering. Langsgaan zonder vraag en open in contact treden.”

Wijkverbinders

Het is natuurlijk niet haalbaar om bij iedereen op bezoek te gaan, geeft Noël aan. “Maar dan komen de wijkverbinders om de hoek. Zij bouwen preventief een netwerk op en kunnen dan – als er een concrete vraag is – heel snel antwoorden ophalen. Of nog beter: de antwoorden die ze dag in dag uit al ophalen in gesprekken, vertalen naar gedragen oplossingen – samen met de buurt en stakeholders.”

Ook geïnteresseerd in de Networkapp? Stuur dan een mailtje naar info@lpb.nl. Dan ontvang je informatie over registratie en gebruik van de app.