25 jaar LPB: een platform vol inspiratie, ongeacht je leeftijd

24 juli, 2019 - Webredactie

door Ariane van Menen en Anna Reith >>

Op 20 juni vierde het LPB z’n 25e verjaardag. We nodigden onze netwerkpartners en 25 jarige wijkambtenaren uit. Cadeauwens? Een pittige pitch met een boodschap voor de jarige. Zo verzamelden we een rijk palet aan wijze lessen over werken in de wijk. Ariane en Anna gingen direct op de uitnodiging in de LPB Nieuwsbrief in. Hier lees je hun blog. Helemaal onderaan vind je de andere cadeaus. 

Je verjaardag vier je natuurlijk niet alleen met de oudere generaties, maar ook met mensen van je eigen leeftijd. Dus kregen wij ook een uitnodiging voor het feestje en vertegenwoordigden wij die middag de ‘jonge generatie’. We zaten dicht bij elkaar, dus de microfoon kwam geregeld onze kant op voor de mening en het perspectief van de jonge ambtenaar. Maar verschillen onze ervaringen dan heel erg met die van de (wat) oudere generatie?

Nee, dat bleek heel erg mee te vallen. Tijdens de cadeaus van de netwerkpartners gingen blikken van herkenning over en weer. De uitdagingen van het gebiedsgericht werken zijn ook ons niet onbekend. Net als elke wijkambtenaar hebben wij in onze wijken en dorpen ook te maken met het samenbrengen van inwoners, netwerkpartners en natuurlijk onze collega’s. Met mensen die allemaal hun eigen belangen, wensen en meningen hebben.

Voor het in verbinding brengen van die mensen gaan we graag buiten de gebaande paden. We springen in het eigeel, zoals dat op 20 juni zo mooi verwoord werd. Maar samenwerken met collega’s die volgens procedures werken of die vastzitten in een bepaalde ‘lijn’ blijkt dan een hele uitdaging. Net zoals het samenwerken met partners en inwoners die ‘het altijd zo gedaan hebben’. Het maakt spontaniteit en creativiteit namelijk een stuk moeilijker. Om ook dan te creëren en mogelijk te maken vraagt om wilskracht en soms om een lange adem en een bak energie.

Tijdens het verjaardagsfeest van LPB zagen we (weer) dat er dan al bijna ons hele leven(!) een platform bestaat waar we dan die energie kunnen vinden. Een platform waar mensen aan verbonden zijn met een grote drijfveer voor gebiedsgericht werken en het samenbrengen van mensen. Ook als het door vastgeroeste procedures en ‘omdat het altijd al zo gedaan is’ soms niet altijd even gemakkelijk gaat. Een platform waar we van elkaar kunnen leren over hoe we de leefwereld en systeemwereld zo goed mogelijk kunnen verbinden. Een platform waar we elkaar inspireren, welke leeftijd we ook hebben.

Ariane van Menen
Gebiedsregisseur, gemeente Alkmaar

Anna Reith
Junior stadsdeelmanager, gemeente Apeldoorn

Onze cadeaus

Vijf gelukwensen van het LSA door Thijs van Mierlo (LSA)

Van geen wijken weten door Carla Kolner (zelfstandig preventie-onderzoeker) en Ard Sprinkhuizen (Kenniscentrum Sociale Innovatie Hogeschool Utrecht)

25 jaar in de buurt, en wijk door Merlijn van Hulst (Tilburg University)

Wijkgericht werken door de jaren heen en een blik vooruit door Mirjam Fokkema (Platform31)

20 jaar gebiedsgericht werken met SVGW door Eric Lugtmeijer, Hans Hoogvorst en Lieke Herpers (School voor gebiedsgericht werken)

Lees ook de blog van onze voorzitter Willem Stam, waarin hij al deze cadeaus verpakt.

Lees hier de blog van Nina: schuring tussen generaties geeft glans