Het Brainport Smart District Helmond moet de slimste wijk van de wereld worden. Een wisselwerking tussen de gemeenschap en de nieuwste technologieën vormt de basis van het living lab dat een mix wordt van 1500 huizen en bedrijvigheid. Een utopisch project. Maar wiens utopie is dit? Stadszaken stelde zeven vragen aan architect Michiel van Driessche.
Het Brainport Smart District heeft naast de technologische ook een sociale community-based insteek. Wat houdt dit precies in?
Het landschap wordt ingericht als een productief gebied waar bewoners communities vormen. Deze communities houden zich bezig met voedselproductie, lokale duurzame energieopwekking en de watervoorziening. De data die hierbij gegenereerd wordt, delen de bewoners met lokale ondernemers en toeleveranciers die hun dienstverlening relevanter maken. Het delen van deze data leidt naar verwachting tot een betere economische positie van inwoners en ondernemers. Ook denken de bewoners intensief na over de inrichting van de openbare ruimte. Het landschap verbindt aan de ene kant verschillende ecosystemen, aan de andere kant werkt het als verbindende schakel tussen de bewoners van het smart district. Door zowel de ruimtelijke inrichting als de technologie zo in te richten dat bewoners met elkaar zijn verbonden, is de verwachting dat er een sterke sociale cohesie ontstaat waarbij mensen goederen met elkaar delen, maar ook diensten delen.
Lees verder op www.stadszaken.nl