Het LPB heeft een enthousiast bestuur van zeven mensen die zelf met de voeten in de klei staan. Benieuwd wat hen drijft en wat ze doen in het dagelijks leven? Ze stellen zich kort aan je voor. Heb je een vraag voor één van hen, neem dan gerust contact op.
“Participatie is een werkwoord! Voor mij begon dat werk met het oprichten van een leerlingenraad op mijn middelbare school. Zo rolde ik in de jeugdraad van de gemeente Papendrecht. Sindsdien ben ik bezig met de interactie tussen (groepen) bewoners en het openbaar bestuur. Ik ben me gaan toeleggen op het wijkgericht werken, tegenwoordig bij de gemeente Breda.
De relatie tussen de overheid en de bewoners verandert en de rol van de wijkprofessional verandert mee. De focus komt steeds meer te liggen op thema’s waarin veel partijen een verantwoordelijkheid hebben. De enige manier om die verantwoordelijkheid gezamenlijk in te vullen is door samen te werken. Alleen zo kunnen we het maatwerk leveren om onze wijken op orde te houden of te brengen.
Juist daarom ben ik sinds 2022 actief als voorzitter van het LPB. Via dit netwerk kunnen we kostbare kennis en ervaring uitwisselen, elkaar inspireren en samen leren. Zo worden we nog beter in ons vak en blijven we verschil maken in ons werk in de wijk.”
Remco is wijkadviseur bij gemeente Utrecht in Leidsche Rijn. Hij legt de verbinding met de gemeenschap en wijkprofessionals ‘buiten’ en de gemeentelijke organisatie ‘binnen’ vanuit het wijkbureau aan het Brusselplein. Dagelijks werkt hij met bewonersinitiatieven en bouwt hij aan lokale buurt- en wijkkennis. Zijn werkgebied is Leidsche Rijn Centrum met het nieuwe winkelcentrum, veel gemengd wooncomplexen en een groeiend cultuurcluster. Het ondersteunen van bewonersinitiatieven en leggen van contact vindt Remco het leukste van zijn werk. “In mijn vrije tijd ben ik zelf ook actief als bewoner – in mijn geval dan als ‘dorpsmaker’ in Austerlitz, vlak bij Utrecht. Ik ken de dynamiek van betrokken bewoners en zorgzame gemeenschappen. En ik weet dat de gemeente voor bewoners soms een veelkoppig monster is. Daarom probeer ik naast al die ‘stadsmakers’ hier in Leidsche Rijn te staan die iets voor hun buurt willen doen of daar wat ondersteuning bij kunnen gebruiken”.
In nieuwbouwbuurten is het vaak extra belangrijk om het sociale been bij te trekken, dat doet hij graag met het oog op gezonde veerkrachtige gemeenschappen. Ook de kruisbestuiving tussen het stadse en dorpse vindt hij nuttig; iedere buurt of dorp is anders. Na het bijwonen van een aantal LPB congressen de afgelopen jaren heeft Remco dit jaar een rol in het organiseren van het congres in zijn stadsie Utrecht. “Heel leuk en waardevol werk om ook in de LPB-community mijn steentje bij te dragen, een hele klus om gezamenlijk op te pakken”. Het geeft Remco extra energie voor al zijn woon-werk ritjes op zijn racefiets
Werner verbindt mensen en ideeën. Dat is geen loze kreet, maar de kern van wie ik ben en hoe ik werk. Ik ben een sociaal-maatschappelijk betrokken en open persoon, die met energie en oprechte interesse verbinding zoekt — tussen mensen, belangen en perspectieven
In mijn rol als wijkregisseur in Nijmegen werk ik aan samenwerking tussen bewoners, partners in de wijk en de gemeente. Ik krijg energie van het bouwen aan een sterke sociale basis, waarin mensen zich gezien en verbonden voelen. Dat begint bij luisteren, vertrouwen geven en ruimte maken voor wat lokaal leeft. Van collega’s en samenwerkingspartners hoor ik regelmatig: “Op Werner kun je bouwen en vertrouwen.” Dat is voor mij een groot compliment.
Ik geloof dat de kwaliteit van onze relaties bepalend is voor de kwaliteit van ons werk. Ik ben niet mijn prestatie, ik ben mijn relaties. Het LPB voelt voor mij als een plek waar vakgenoten elkaar écht zien, versterken en inspireren — een soort familie. In het bestuur zet ik me graag in voor het versterken van die verbondenheid, het verder professionaliseren van ons vak en het bouwen aan een sterk netwerk. Bruggen bouwen, mensen vinden en verbinden: dát is waar ik goed in ben en waar ik blij van word.
Naast mijn werk ben ik een echte levensgenieter: ik hou van muziek en concerten, reizen, sport graag (gym & bike), rijd motor en breng graag tijd door met vrienden en familie. Want ook buiten het werk draait het voor mij om verbinding en(be)leven.
Het lidmaatschap voor het LPB sluit je af per organisatie. Je betaalt als organisatie slechts € 500,- per jaar. Het spreekt natuurlijk voor zich; hoe meer leden, hoe beter wij de wijkaanpak en het werk van de wijkprofessional kunnen ontwikkelen. Al meer dan honderd gemeenten en organisaties zijn aangesloten bij het LPB.
Martin: Hier graag een formulier inbouwen