Op 5 februari 2018 komt het boek ‘Tweebenig samen werken’ uit, van Twynstra Gudde. Hierin staat het thema spanningen in samenwerken centraal. In ruim 40 artikelen wordt gebouwd aan nieuw gedachtegoed, worden concrete handvatten gegeven, en worden persoonlijke inzichten en ervaringen gedeeld.
Spanningen
Taaie maatschappelijke opgaven vragen om steeds meer samenwerking tussen publieke, maatschappelijke en private partijen. Vaak ontstaat op het grensvlak tussen deze organisaties spanning: belangen, identiteiten, werkwijzen en loyaliteiten botsen. Mensen die op dit grensvlak (samen)werken – de grenswerkers – staan met één been in hun eigen organisatie en één been in de buitenwereld en ervaren de spanning vaak het eerst. De spanningen zijn voelbaar tussen organisaties, maar ook binnen organisaties en maken zowel de interne als externe samenwerking uitdagend. In het bedrijfsleven zien we dit terug in de spanningen tussen innovatie (‘exploratie’) en efficiëntie (‘exploitatie’). Voor overheidsorganisaties gelden door hun publieke functie en financiering specifieke spanningen. Aan de ene kant moet de overheid meer naar buiten treden, loslaten en deelnemen in netwerken, aan de andere kant wordt verwacht dat de overheid in control is, belastinggeld rechtmatig besteed en risico’s beperkt.
En-en
Spanningen zien we vaak als negatief. Ten onrechte, want spanningen vertegenwoordigen veel waarde. Juist daar waar de grenswerker met één been binnen en één been buiten werkt, wordt het door de verschillen spannend en staat iets waardevols op het spel. Bekende voetballers als Cruijff en Van Basten waren succesvol omdat zij tweebenige voetballers waren. Voetballers die acties met beide benen kunnen inzetten, zijn creatiever in het maken van combinaties en kunnen vanuit meer posities scoren. Ook organisaties en professionals kunnen tweebenig zijn. Organisaties en mensen die beide kanten van de spanning kunnen combineren, zijn succesvoller. Zij lossen de spanningen niet op, maar maken de (schijnbare) tegenstellingen hanteerbaar en productief. Het is niet ‘het een of het ander’, het is en-en. Dit noemen wij ‘tweebenig samen werken’ en dit vormt de rode draad van dit boek.
Vernieuwing en creativiteit
In Tweebenig samen werken wordt in verschillende essays gebouwd aan nieuw gedachtegoed, in cases uit de praktijk worden concrete handvatten gegeven om zelf aan de slag te gaan, en in interviews en columns worden persoonlijke inzichten en ervaringen gedeeld. Tweebenig samen werken geeft diepgang en inspiratie, persoonlijke reflectie, en nieuwe taal en aanpakken om aan de slag te gaan. Want het hanteren van spanningen gaat niet alleen om samen denken, maar ook om samen doen en proberen. Om samen wérken. Na het lezen van dit boek gaat u spanningen dan ook niet meer uit de weg, maar grijpt u ze aan voor vernieuwing en creativiteit.
Het boek is te bestellen op www.vakmedianetshop.nl
Dit bericht verscheen eerder op www.twynstragudde.nl