Driedelige LPB-werkplaats: ABCD in de praktijk van de gemeente

26 maart 2024

Asset Based Community Development (ABCD) is wereldwijd de meestgebruikte manier van community building. Ook in Nederland levert deze benadering opvallend mooie resultaten op. Daarom houdt het LPB een driedelige werkplaats over ABCD binnen de gemeentepraktijk. De bijeenkomsten vinden plaats op 26 maart, 14 mei en 11 juni van 12.00-17.00 uur in Amersfoort. 

Overal in Nederland bouwen gemeenten aan sterkere, meer zorgzame buurten. Steeds vaker wordt daarbij de ABCD-benadering gebruikt. Nationaal en internationaal blijkt keer op keer hoe succesvol deze aanpak is. En uit wetenschappelijk onderzoek weten we ook waardoor dat komt. Samen met WijkWijker organiseert het LPB een kortlopende werkplaats over de praktijk van – en de wetenschap achter – ABCD. Speciaal bedoeld voor ambtenaren die aan de slag willen (of zijn) met ABCD in de wijk.

 

Principes, praktijk en wetenschap

We gaan praktisch aan de slag met alledaagse voorbeelden, dilemma’s, inspiratie en vragen van gebiedswerkers:

  • Bijeenkomst 1: de principes
    Op 26 maart duiken we in de principes van ABCD en in gemeentelijke organisatieprincipes die cruciaal zijn voor community based werken. Ook al speelt ABCD zich eerst en vooral in de wijken – tussen de bewoners – af, gemeenten kunnen hier grote invloed op hebben. Daarom bespreken we hoe een gemeente ABCD kan versterken.
  • Bijeenkomst 2: de praktijk
    Op 14 mei zoomen we verder in. Hoe kan je als gebiedswerker bijdragen aan ABCD? Hoe kan de gemeentepraktijk beter aansluiten op ABCD? En hoe kunnen we thema’s zoals duurzaamheid, bestaanszekerheid en ruimtelijke kwaliteit koppelen aan de ABCD-praktijk?
  • Bijeenkomst 3: de wetenschap
    Op 11 juni maken we tot slot de omgekeerde beweging: we zoomen uit. Als je met een wetenschappelijke bril naar ABCD kijkt, welke nieuwe patronen en gewoonten zie je dan ontstaan? Wat verandert er concreet als je het handelen van de gemeenschap op 1 zet? En hoe kun je als (gebieds)ambtenaar je voordeel doen met die kennis?

De werkplaats wordt gegeven door Han van Geel (LPB-bestuurslid en wijkregisseur in Zutphen) en ABCD-expert Joop Hofman (Rode Wouw).

 

Tijden & locatie

12.00 lunch (facultatief, € 12,50 pp)
12.30 inloop met koffie/thee
13.00 start
17.00 einde

Ontmoetingsplek De Witte Vlinder
Van Galenstraat 30
3814 RD Amersfoort

Zie www.wittevlinderamersfoort.nl voor informatie over locatie en parkeermogelijkheden.

 

Kosten & aanmelden

De werkplaats is bedoeld voor medewerkers van gemeenten. Voor LPB-leden en deelnemers van NPLV-focusgebieden zijn er geen kosten aan verbonden. Niet-leden betalen € 150,- voor de drie bijeenkomsten samen. Aanmelden kan via info@lpb.nl. Wil je van tevoren meelunchen, geef dat dan even aan. Wees er snel bij, want het aantal plekken is beperkt.