Dit artikel van Joop Hofman verscheen eerder op www.buurtwijs.nl
In Haarlem viel het kwartje bij opbouwwerker Joop Hofman: we hebben een radicaal andere benadering van het welzijnswerk nodig. Het gaat om vertrouwen in bewoners en hun grillige netwerken. We moeten af van geldverslindende aanbestedingen en gaan inbesteden.
Zo’n vrijdag in een wat leeg winkelcentrum in Haarlem. Het is nog maar 9 uur, ik snap het. In een winkelruimte waar een jaar geleden H&M floreerde, floreert nu The Triple Threat. Geen nieuwe modeketen, maar een beweging van Schalkwijkse jongeren. Dit is hun store en beneden is het life style centre. Zwart glanzend trainingspak van Daily Paper, met Topnotch op de borst, floreert hier ook. Zover is H&M nooit gekomen.
Basketbalterm
Thriple Threat is een basketbalterm: je hebt de bal, en je hebt de positie om te schieten, te dribbelen of te passen. In dit geval is het een grassroots beweging van ooit twee Haarlemse pleintjesbasketballers die nu letterlijk honderden jongeren in The Family hebben. En ook nog eens een succesvol basketbalteam. De jongens en de dames spelen eredivisie.
Maar Triple Threat is vooral een beweging. Waar honderden jongeren iets doen, rolmodel zijn of worden en hun passie omzetten in doen. Omdat het in deze wijk barst van de jongerenpotentie. Terwijl de geluiden soms zo anders lijken.
Grillige netwerken
En dat is wat er de afgelopen week al twee keer eerder is gebeurd. Buurtbewoners die in schijnbaar grillige en veelgelaagde netwerken, buurten in sociale zin, een enorme duw omhoog geven. Ik maakte het mee in BoTu (Bospolder Tussendijken in Rotterdam), en in Haven 5 in Huizen. Maar dit rijtje is de willekeur dan deze week.
Al deze bewegingen doen waar elk beleidsplan en coalitieakkoord vol van staat en toch staan ze vaak in een venijnige, soms vijandige opstelling tot elkaar. Het schuurt en dat gaat verder dan de wat platgeslagen systeem- en leefwerelddiscussie. Hoewel dat wel sterk meespeelt. Het heeft er alles mee te maken hoe je sociale ontwikkeling benadert, en welk mensbeeld je bij bewoners hebt.
Lees verder op www.buurtwijs.nl