Je hoort weinig van ambtenaren en bestuurders die buurtinitiatieven vanachter de coulissen ondersteunen. Op een flinterdun koord balanceren zij tussen politieke ambities en verwachtingen vanuit de samenleving. Hoe doen ze dat? Wat houdt ze in balans en wat brengt ze uit balans? Buurtwijs schetst de inhoud van het beleid, maar is vooral geïnteresseerd in hoe het wijkenbeleid al doende gestalte krijgt en hoe wijkgericht werken precies werkt. Rond de raadsverkiezingen in het vooruitzicht, ging Henk Krijnen namens Buurtwijs op zoek naar de staat van de wijkaanpak in drie grote gemeentes.
Kijk het beest in de bek, gemeenten aan zet
Met betrokken ambtenaren sprak Henk Krijnen over de wijkaanpak van vroeger, van nu en van ná de gemeenteraadsverkiezingen. In deze beschouwing lees je dat de wijkaanpak leeft bij de gemeenten, maar dat er dringende kwesties zijn die opgepakt moeten worden wil de wijkaanpak blijven bijdragen aan betere buurten. De verantwoordelijkheid voor de wijkaanpak ligt tegenwoordig vrijwel volledig op het bordje van de gemeenten. Hoe kunnen zij hun verantwoordelijkheid in wijkaanpak nemen om deze te doen herleven? Henk Krijnen concludeert: om burgers en professionals de ruimte te geven is politieke lef noodzakelijk.
Lees hier de hele slotbeschouwing Kijk het beest in de bek.
8 sleutelkwesties voor succes
In de lopende verkiezingscampagnes is er veel aandacht voor de wijk (veiligheid, sociale cohesie), maar weinig voor de wijkaanpak. Bestuurlijke keuzes en strategische dilemma’s komen mondjesmaat ter sprake, maar van een breed politiek debat over de wijkaanpak is er op lokaal niveau geen sprake. Sterker nog: een consistent idee over politiek-bestuurlijke ondersteuning van de wijk, de buurt en een slagvaardige uitvoering daarvan ontbreekt.
Lees hier 8 sleutelkwesties voor succes.