Netwerkbijeenkomst voor grenswerkers

17 oktober 2024

Vanuit maar liefst vier netwerken voor buurtgericht werken organiseren we op 17 oktober een bijeenkomst voor de opgavemanager, de coalitiebouwer, de wijkverbinder en de omgevingsmanager. Kortom: voor alle wijkwerkers en gebiedsregisseurs die dagelijks over de grenzen van teams, organisaties en disciplines werken aan en in de wijk. De bijeenkomst is kosteloos maar opgeven is verplicht. Let op: het aantal plekken is beperkt.

 

Wanneer:
Donderdag 17 oktober van 12.00-17.00 uur.

Door:
Landelijk platform voor buurtgericht werken LPB, Verbindingsdienst BINT, WijkWijzer en Regio Haaglanden

Programma:
12.00 uur | Inloop met lunch
13.00 uur | Grenswerken in spanning – plenair interactief programma
14.00 uur | Keuzeprogramma: verdiepingsgroepen en excursies
16.00 uur | Delen, reflectie en afronding
16.30 uur | Borrel

Locatie:
Wapen van Zoetermeer
Zegwaartseweg 31
2723 PA Zoetermeer

Meld je meteen aan

———————————————————————–

Programma in detail

 

12.00 uur | Inloop met lunch

13.00 uur | Grenswerken in spanning – plenair interactief programma
Als je werkt op de grens van systeem- en leefwereld ervaar je continu spanning. Dat maakt het grenswerk juist ook leuk en interessant. Maar hoe zorg je dat de negatieve spanning niet te groot is? Dat je de benodigde positieve energie houdt? Tijdens de plenaire sessie nemen Martine de Jong en Joshua Cohen van BINT je mee in de wereld van grenswerk en de rolspanningen die hierbij horen. Op basis van de eerste resultaten van een dagboekonderzoek met de Erasmus Universiteit Rotterdam delen ze inzichten die jou helpen om meer uit je werk te halen.

14.00 uur | Keuzeprogramma
Je kunt kiezen uit een van de volgende verdiepingsgroepen of excursies:

    – Verdiepingsgroep 1: Jouw professionele groei onder de loep
Onder begeleiding van Martine of Joshua ga je in gesprek over de vaardigheden en groeilat voor grenswerkers in spannende situaties. Je leert rolspanningen herkennen en copingstrategieën inzetten. Aan de hand van spannende cases oefenen we hiermee, zowel voor starters als gevorderden.

    – Verdiepingsgroep 2: Jouw organisatie onder de loep
Onder begeleiding van Martine of Joshua breng je in kaart hoe het is gesteld met condities voor grenswerk in jouw eigen organisatie. Je ontwikkelt een aanpak waarmee je je organisatie helpt om grenswerk beter mogelijk te maken.

    – Excursie 1: Wijkwandeling door voormalig Vogelaarwijk Palenstein
Samen met wijkregisseur Sandra Rispens en Simone Langeveld van het Architectuurpunt Zoetermeer wandelen we door de levendige wijk Palenstein. Deze wijk is de afgelopen 12 jaar gerenoveerd: galerijflats maakten plaats voor laag- en middenbouw, en een singel en sociale voorzieningen werden toegevoegd. Welke invloed heeft dat op de leefbaarheid en de sociale cohesie?

    – Excursie 2: Bezoek aan Activisie: dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel
Tegen welke beperkingen loop je op als je wordt geconfronteerd met hersenbeschadiging? En wat betekent dit voor jou en je omgeving? Cliënten én wijkbewoners kunnen voor dit thema terecht bij Activisie. Deze dagbesteding heeft een theetuin en een stroopwafel- en chocolademakerij en legt zo de verbinding tussen wijkbewoners met en zonder hersenbeperking.

    – Excursie 3: Bezoek perenboomgaard Hof van Seghwaert
Wijkregisseur Marcel van Leeuwen neemt deelnemers mee naar de historische boomgaard midden in de woonwijk Seghwaert. Bewoners hebben het initiatief genomen om deze perengaard te behouden en in te zetten als sociaal groen trefpunt.

• 16.00 uur | Delen van opbrengsten van de middag
Reflectie en afsluiting door Ronald Weerwag, wethouder wijkgericht werken Zoetermeer.

• 16.30 uur | Afsluiting met borrel
Met alle ruimte om te netwerken en met elkaar door te praten over de middag.