Voorbij de pioniersfase van bewonersinitiatieven

2 december, 2018 - Webredactie

Gemeentes en fondsen ondersteunen graag bewonersinitiatieven, maar liefst eenmalig. Kan het ook anders? Geef initiatieven rust in plaats van alsmaar te vragen om iets nieuws te doen, zeggen Joke van der Zwaard en Maurice Specht van Leeszaal West in Rotterdam.

Bewoners vullen met hun initiatieven nooit zomaar een bezuinigingsgat, ze hebben ideeën over hoe het anders en beter kan. Ze hebben allemaal hun eigen specifieke doelstellingen en betrokkenheden, en ze hechten aan hun autonomie. Tezamen vormen zij echter een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling, een ‘rebels-optimistische’ reactie op de verschraling en het mislukken van de vermarkting van de sociale sector.

Er zijn genoeg voorbeelden van groepen mensen die initiatieven ontplooien die uit kunnen groeien tot dit nieuwe maatschappelijke middenveld. Maar uit eigen ervaring met (onder andere) Leeszaal Rotterdam West wisten we al dat iets beginnen iets anders is dan het volhouden.

Door te kijken naar wat de volhouders doen, ontwikkelen gemeentes en fondsen voelsprieten voor de noden en vraagstukken waar mensen zich – langdurig – voor willen inspannen, hoe zij dat willen doen en hoe zij denken verschil te kunnen maken.

Lees dit artikel verder op www.socialevraagstukken.nl

Download het complete rapport ‘Voorbij de pioniersfase van bewonersinitiatieven – Verduurzaming van plekken van betekenis’.