Stap op je bakfiets en ga GroenLinks stemmen of open je rolluik en stem PVV

4 april, 2018 - Webredactie

Woon je in een wijk vol bakfietsen, nee-neestickers en ludieke projectjes zoals een kleine bibliotheek op straat? Dan is er een grote kans dat je in een wijk woont waar veel mensen GroenLinks stemmen. Woon je juist in een wijk vol rolluiken, camera’s en tuinen vol stenen in plaats van groen? Dan wordt er waarschijnlijk in je wijk relatief veel PVV gestemd.

Nee, dit zijn geen vooroordelen. Uit onderzoek blijkt dat leefstijlkenmerken te koppelen zijn aan de partijvoorkeur van een wijk. Dat wil niet zeggen dat als je aan bovenstaand beeld voldoet je ook meteen op die genoemde partij stemt, maar dat wil wél zeggen dat er een grotere kans is dat je deze partij aanhangt.

“Elke buurt is een ander soort ‘biotoop’ waarin andere politieke partijen het goed doen en waar het er anders uitziet. Mensen hebben verschillende voorkeuren wat betreft woningen, de inrichting van huis en tuin, het soort vervoer, en de manier waarop de wijk en de stad gebruikt worden”, zegt electoraal geograaf Josse de Voogd van de Tilburg University. Hij heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen leefstijl en partijvoorkeur.

Lees verder op www.nos.nl