Publicatie: BuitensteBinnen

19 juni, 2018 - Webredactie

Hoe ga je als gemeente om met de veranderende rol van inwoners? Hoe bereik je dat ze effectief meedoen, meedenken en meebeslissen? Het eenmalige magazine BuitensteBinnen van Movisie laat zien hoe gemeenten in Nederland daar inhoud en vorm aan geven.

Inwoners zijn actief in burgerinitiatieven, denken mee als cliënt, ervaringsdeskundige of mantelzorger en willen meebeslissen over hun eigen leefomgeving. Dit werken in samenspel vraagt een andere houding, gedrag en vaardigheden van ambtenaren, van bestuurders en van de gemeenteraad. De opgave is om het buitenste binnen te halen. Van Groningen tot Vianen, van Utrechtse Heuvelrug tot Drimmelen, overal zijn gemeenten daarom bezig met anders organiseren.

In het magazine BuitensteBinnen lees je hoe ze dit aanpakken, hoe ze met vallen en opstaan leren om anders te gaan werken, eerder en beter het gesprek aan te gaan met inwoners en ze meer verantwoordelijkheid te geven. In BuitensteBinnen komen ambtenaren, burgemeesters, wethouders, raasdsleden en inwoners zelf aan het woord. Zij reiken ingrediënten aan om te werken aan een naar buiten gerichte cultuur en werkwijze in de gemeentelijke organisatie. En ze schetsen hoe dat uitpakt, welke belemmeringen ze tegenkomen en welke nieuwe mogelijkheden dat biedt.

Lees het magazine BuitensteBinnen hier