Liveblog
Het is zover, het LPB Congres 2016 is van start. Op deze pagina houden we jullie via foto’s, vlogs en filmpjes op de hoogte. Wij hebben er in elk geval zin in, we hopen jullie ook.
06-12-2016:
Aftermovie LPB congres Apeldoorn
Terugblik
28-11-2016:
Het LPB-congres ligt nu ruim een week achter ons en inmiddels hebben we allemaal ons slaapgebrek weer ingehaald. Wat hebben we genoten! Al het werk bleek de moeite waard en de stukjes vielen vrijwel zonder uitzondering op hun plaats.
Vrijdag 18 november
14.30 uur: LPB-voorzitter Willem Stam vertelt kort hoe hij het congres in Apeldoorn ervaren heeft.
12.15 uur: De laatste persoon die René voor de camera heeft is Nathan Stukker, wethouder bij organiserende gemeente Apeldoorn. Waar is hij nou het meest trots op?
12.00 uur: Wat neemt Abdelghafour Ahalli van gemeente Alphen aan de Rijn mee naar huis? René vroeg het hem in ‘de minuut met René’.
10.45 uur: Met burgemeester John Berends bij GGNet over verwarde personen. Wat kun jij als wijkwerker betekeken?
10.40 uur: Hoe ga je om met leegstand? Bas Gregoor geeft uitleg over Cityside apartments; de transformatie van kantoren naar woonstudio’s
10.35 uur: Mooie gevels in t centrum van Apeldoorn die door middel van het Gevelfonds in ere hersteld zijn. De blikken zijn vooral omhoog gericht dus bij deze excursie
10.30 uur: Politie Apeldoorn werkt met ‘plus-min-mee-methode’; preventieve aanpak van overlastgevende jeugdgroepen
10.25 uur : Verffabriek Royal Talens inspireert deelnemers met hun werkwijze en hun maatschappelijke inzet via onder andere de Royal Talens Foundation
10.20 uur: Dwars door Apeldoorn lopen veel beken en sprengen. Karsten Orth vertelt hoe dit systeem werkt. Tijdens de excursie vertelt hij ook over de natuurlijke speelplekken in Apeldoorn. Bijzonder is dat deze vaak zijn deze aangelegd op basis van de ideeën van buurtkinderen
10.15 uur: Diep in de bossen rond Apeldoorn ligt een prehistorisch dorp uit de ijzertijd. Een oase van eenvoudig leven welke voor basisschoolkinderen (bovenbouw) alléén toegankelijk is door een tijdreis te maken naar 500 voor Chr.. Het Haps is opgezet als een educatief project waarbij de ontwikkeling van de mens en zijn invloed op de omgeving als uitgangspunt gebruikt wordt. In het leven in die tijd is intensief samenwerken, vindingrijkheid, doorzettingsvermogen en de nodige lef van het grootste belang. Het zijn deze elementen die deze tijdreis tot een onvergetelijke ervaring maken.
10.00 uur: Toffe initiatieven op het Zwitsal terrein. Hoe maak je van een oude fabriekslocatie een hippe plek vol reuring en leven? Op het Zwitsal terrein zijn onder andere Cleantech hotspot Area055, Bounz Apeldoorn, een e-kartbaan, bierbrouwerij de Vlijt en Foenix Kringloop en Reïntegratie.
9.55 uur: Toelichting van Rijn Platteel over de transformatie van de oude Ambachtsschool naar bedrijfsverzamelgebouw Tot2121. In het voor alle Apeldoorner bekende gebouw werden vroeger vooral handambachten bijgebracht, zoals timmerman, elektriciën of loodgieter. Later meer gericht op ambachten als bakker en kok en zelfs de kappersschool heeft er nog lange tijd vertoefd. In 2007 kwam er door de verhuizing van Aventus een einde aan het gebruik en stond de school leeg. Eind 2014 is de school omgetoverd tot de werkplaats voor een groep enthousiaste ondernemers. Bedrijven die gevestigd zijn, zijn bijvoorbeeld een kindercoach, de wijkraad, een restaurant, fotografen en sportmogelijkheden.
9.50 uur: Wethouder Nathan Stukker vertelt over de maatschappelijke spinoff van de start van de Giro d’Italia in Apeldoorn, onderwerpen in zijn verhaal waren onder andere het grote aantal side events en de samenwerking met oa over side events en samenwerking met cliënten van Pluryn Het Hietveld. Deze cliënten met een verstandelijke beperking zijn op zoek naar werk of passende dagbesteding. Tijdens de Giro d’Italia hebben ze bijvoorbeeld de goodie bags ingepakt.
9.45 uur: Prachtomgeving bij Radio Kootwijk! De excursiegangers genieten van de Veluwe samen met vrijwilligers van het +Punt in de wijk Orden
9.35 uur: Een van de excursies gaat naar de Hoenderloo Groep, waar 300 jongeren van 8 tot 18 jaar wonen, werken en leren. De aanwezigen krijgen uitleg over onder andere het leven van bewoners en betrokkenheid van het dorp Hoenderloo
8:00 uur: Park Berg en Bos wordt bevolkt door de ‘groene’ polo’s, voor de eerste briefing van de dag. Medewerkers ontvangen de instructie voor de laatste LPB congresdag in Apeldoorn. Na het fijne feest van gisteren gaan deelnemers straks op pad naar verschillende locaties in en om de stad.
Donderdag 17 november
20:45 uur: Bij de gemeente Vlaardingen werkt wijkcoördinator Mandy Leeman. Ze is de laatste van de dag die René vertelt wat zij van de sprekers van de tweede dag van het LPB Congres vond.
Bij de gemeente Vlaardingen werkt wijkcoördinator Mandy Leeman. Zij vertelt René wat zij van de sprekers van de tweede dag van het LPB Congres vond
20:30 uur: het inhoudelijke dagprogramma is inmiddels afgelopen en via de borrel en het avondeten in de Apeldoornse binnenstad maken we ons nu op voor een muzikale avond. Bij Gigant Podium en Filmtheater sluiten we de tweede dag van het LPB Congres af met de klanken van Sesam Sensation. We hebben veel enthousiaste verhalen gehoord over de sprekers van de ochtend en de workshops van vanmiddag. Tot morgen allemaal.
20:30 uur: Theo van Luijk, werkzaam bij de gemeente Apeldoorn en de organisatie, vertelt René wat hij van de dag tot zover vindt.
20:25 uur: de minuut van René met Niko Paap. Hij is wijkmanager in gemeente Amersfoort. René stelt hem een aantal vragen
20:20 uur: Tijdens de sessies vanochtend in Orpheus is er een 360-graden foto gemaakt. Hierbij het resultaat. Kun jij nog zien waar je zat?
20:15 uur: As we speak gaat een van onze deelnemers nu een rookvrij leven tegemoet. Een van de workshops van vandaag was namelijk de ‘workshop voor één’. In CODA sloot Robert Riksten namelijk aan bij een vier uur durende workshop stoppen met roken. Hij was gestrikt voor deze workshop toen hij buiten even een momentje voor zichzelf zocht. Veel succes Robert, we horen graag over een maandje dat je nog steeds gestopt bent.
15:55 uur: Zelfs met een gescheurde enkelband springt Robert Hornikx nog makkelijk op en neer als een Sifaka aap. Dit is een van de ‘hijgoefeningen’ uit het lespakket over wat apen ons kunnen leren over gezondheid. Robert: “Een gouden greep om Apeldoornse kinderen iets te leren over voeding en bewegen met de apen uit de Apenheul als voorbeeld.” Wat Robert zelf heeft geleerd? “Apen zijn heel slim. En een banaan moet je aan de onderkant openmaken.” Robert vindt zichzelf niet ongezond maar is zich er van bewust dat hij nog wel wat gezonder kan leven. “Ik sport sinds kort, maar nu neem ik een cakeje. Dat bedoel ik.”
15:45 uur: Als wijkwerker heb je niet altijd tijd om je te verdiepen in achtergronden, terwijl dit je vaak juist kan helpen in je werk. Bij de workshop ‘Asielzoekers, statushouders; weet hoe het zit’ vertelden Mustafa el Harak en Wendy Salemink van de IND over de facts en figures van statushouders en asielzoekers.
15:50 uur: Elvira staat bij Ut Huussie in het Havenpark. Ze heeft hier in de ‘levende bibliotheek’ gesproken met twee jongeren die thuisloos zijn geweest en met een verslaafde. “Dat was, misschien vreemd, maar heel herkenbaar. We hebben denk ik allemaal verslavingen in meer of mindere mate.” Elvira denkt aan bijvoorbeeld de grootverbruikers van chocola en de vele mensen die verslaafd zijn aan hun werk. Tijdens het gesprek ervaarde ze wat Daniel Wigboldus eerder op de dag vertelde over vooroordelen. “Het werd een gesprek van mens tot mens. Zoals Daniel zei ging ik door deze ontmoeting van een wij-zij denken naar een jij en ik gevoel. Ik weet weer waarvoor ik bij de gemeente werk. Ik doe het voor de bewoners.”
15:30 uur: De workshop ‘Wonen met elkaar, welkom in de wijk’ wordt gegeven door Marion Boogers, voormalig stadsdeelmanager en inmiddels gebiedsontwikkelaar wonen-zorg. Lang(er) zelfstandig thuis wonen is vaak de wens vanuit de oudere medeburger, maar inmiddels ook de opdracht vanuit de overheid aan cliënten in de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg. Tijdens de workshop wordt er gesproken over hoe landelijke wetgeving de samenwerking in de wijk beperkt, bijvoorbeeld de privacywetgeving.
15:15 uur: Nericha Marchena houdt de LPB Congres deelnemers een spiegel voor. Deze vrolijke Antilliaanse dame is er van overtuigd dat er te vaak dingen fout gaan door de aanwezigheid van (onbewuste) vooroordelen. Wat doet dat met je in de praktijk? Helpt het als je ervan bewust bent? Wat zegt je cultuur over je? Deze deelnemers weten in ieder geval weer wat meer over zichzelf én de ander.
15:05 uur: Saskia van Klaarbergen is weer achter de schermen. Op de tweede dag van het LPB Congres zijn er diverse workshops georganiseerd. Saskia vertelt kort over de workshop ‘de levende bibliotheek’ waarin de excursiegangers een inspirerend of aangrijpend verhaal te horen krijgen
15:00 uur: in de Raadzaal in het stadhuis in Apeldoorn is de workshop Leren kijken met een democratische bril . Jornt van Zuijlen werkte jaren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan het onderwerp ‘nieuwe democratie’. Tegenwoordig doet hij dat vanuit de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. Hij houdt zich onder andere bezig met de ‘Democratic Challenge’. Tijdens de workshop werd bekeken hoe democratisch wij zelf eigenlijk zijn. Een iemand scoorde zichzelf een 1, maar na een gesprek met zijn buurman kwam hij toch op een 7 uit.
14:30 uur: René heeft weer een minuutje de tijd genomen voor iemand. Dit keer Cor Klein Heerenbrink uit Apeldoorn, werkt bij Spectrum CMO Gelderland. Hij is actief of buurt- en wijkgericht werken en Wmo-beleid.
14:00 uur: de lunch is voorbij en iedereen is met bussen naar de verschillende locaties gebracht. Er zijn workshops georganiseerd rondom een viertal deelthema’s: de gemixte samenleving, de leefomgeving is van iedereen, democratie in een spontane stad en wie betaal, die bepaalt.
12:30 uur: Saskia van Klaarbergen is weer op pad gegaan en heeft gekeken wat er vanochtend behind the scenes afspeelde.
12:00 uur: De derde spreker van vandaag is Daniel Wigboldus, decaan en hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op persoonswaarneming en in het bijzonder op de rol die stereotypen en vooroordelen hierbij spelen. “We kijken niet met onze ogen, maar met ons brein. Dat bepaalt hoe we de wereld interpreteren. Met datzelfde brein kijken we naar mensen en gaan we indelen in hokjes. En dat is niet onze mening, maar dat zit wel in ons brein. Verplaatsen in een ander, dat gaat gemakkelijker bij WIJ dan bij ZIJ, maar dat kan wel.” Aldus Daniel Wigboldus. Tijdens zijn presentatie heeft hij de lachers op zijn hand met foto’s waarbij ons brein voor de gek gehouden wordt. Je gelooft je eigen ogen niet met diepte, licht en donker. Zijn theorie is dat we op dezelfde manier naar mensen kijken. Als eenmaal de andere kant van een afbeelding gezien is, kan je niet meer terug.
11:45 uur: LPB-voorzitter Willem Stam neemt het woord. “Als ik zou moeten vluchten, dan ga ik naar het noorden toe. De Noren genieten nog meer van leven. Ze weten wie ze zijn en maken dat niet groter”. Aldus de voorzitter. Hij vertelt over de wij-zij houding in de maatschappij, die je vooral vooral bij de overheid tegenkomt, en dat we ‘jij’ en ‘ik’ overslaan. Ook doet hij een kleine oproep: “Geef je buurman een hand en heb een goed congres”.
11:15 uur: In de pauze spot René een ondernemer in ons midden, Ellen Knippenborg, van het bedrijf Eigen Wijze Wijken. Ze richt zicht op sociale leefbaarheid in wijken. Wat brengt haar naar Apeldoorn voor het LPB Congres?
10:45 uur: Femianne Bredewold is de tweede spreker, ze vertelt over wijkbewoners met een beperking en hun buurtbewoners. Als er al contact is, is dat vaak kort en oppervlakkig. Dit contact wat vaak in de openbare ruimte plaatsvindt is wel belangrijk. Intensiever contact gaat vaak mis omdat de persoon met beperking bijvoorbeeld minder op de hoogte is van gedragscodes. Hier is de inzet van een professional nodig. Instellingen kunnen daarnaast buren informeren hoe om te gaan met buren met een beperking.
10:35 uur: René is op dreef, hij heeft weer iemand gestikt. Dit keer Han van Geel, wijkregisseur bij gemeente Zutphen.
10:30 uur: De volgende congresganger die René Kerkwijk voor de camera krijgt is Marco de Goede, hij was jarenlang werkzaam voor gemeente Alphen aan de Rijn, maar is nét overgestapt naar gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
10:15: De eerste spreker van vandaag is Petra Stienen, ze studeerde Arabisch en Midden Oosten studies. Ze was meer dan tien jaar werkzaam in het Midden-Oosten, onder andere op de Nederlandse ambassades van Caïro en Damascus. Momenteel is ze publiciste, zelfstandig adviseur en eerste kamerlid voor D66. Petra kwam uit zo’n gezin waarvan je dacht “komt dat goed?”. En ja, het is goed gekomen. Ze is niet gevlucht, maar wel ver op reis gegaan naar de Arabische wereld. Ze vluchtte voor de druk van religie en de kerk, wie je bent was belangrijker dan wie je bent in Roermond. Ook vertelt ze over haar nieuwe boek. “Het was sappelen om een wijkcentrum staande te houden, terwijl er direct geld zou zijn als een van de jongeren naar Syrië zou gaan.” Petra is zichtbaar en hoorbaar boos daarover. Ze geeft aan dat we de wet van de reisleider toe moeten passen, contact maken met de mensen in de wijken. “Aandacht kost geen geld, alleen tijd.”
9:55 uur: Bestuurslid van LPB René Kerkwijk is ook vandaag weer op pad om de deelnemers van het congres mooie, leuke en misschien wel kritische uitspraken te ontlokken. De dag begint bij Edwin Broekman, wijkregisseur in Delfzijl.
9:50 uur: Wethouder Nathan Stukker doet samen met dagvoorzitter Ernst Jan Peters de aftrap. Hij begint te benoemen welke functionarissen voor wijkgericht werken we in Apeldoorn hebben: stadsdeelmanagers, regisseur zorg, regisseur beheer en onderhoud en relatiemanagers economische zaken. “We werken in Apeldoorn met kookboeken. Voor de dorpen, wijken en het landschap. Met de kenmerken van die gebieden. Dat geeft veel herkenning voor de bewoners. We doen dit omdat bouwregelgeving tot een minimum is teruggebracht. Het Kookboek draagt bij aan het gesprek over de stad en hoe een bouwplan daaraan bijdraagt. Het Kookboek biedt inspiratie.” Aldus de wethouder.
9:50 uur: Onze reporter spreekt Dani als hij net van het podium komt. De Apeldoornse rapper Dani opende deze congresdag. Hij maakte speciaal voor het LPB-congres een remake van het lied ‘Vluchten kan niet meer’ van Frans Halsema en Jenny Arean uit 1971. In de eigentijdse rapversie van Dani kaart hij allerlei thema’s aan die deze dagen aan bod komen. Dani’s teksten hebben altijd een boodschap. “Ik ben geen rapper die zomaar rapt. Ik ben maatschappelijk betrokken op mijn manier. Ik geef bijvoorbeeld workshops over drank en drugs op middelbare scholen. Daar gebruik ik rap bij.” Als hij een zin moet kiezen om zijn versie van ‘Vluchten kan niet meer’ samen te vatten is het ‘De nature van de mens is vluchten voor gevaar. Vluchten kan niet meer daarom helpen we elkaar.’ Dani zegt: “Het klinkt misschien simpel nu, maar het is wel waar het om gaat.” De woorden ‘indrukwekkend’ en ‘kippenvel’ zoemen door de zaal.
9:45 uur: Apeldoornse rapper Dani opent het congres: “we praten tegen elkaar, en niet meer met elkaar”, op de beats van ‘Vluchten kan niet meer’ <3
9:00 uur: dag 2 van het LPB Congres staat op het punt van beginnen. Welkom allemaal in Theater Orpheus in Apeldoorn!
Woensdag 16 november
23:00 uur: En met de mooie foto’s van fotograaf Rob Voss sluiten we de eerste dag van het LPB Congres in Apeldoorn af. Je ziet ze op onze Facebookpagina.
22:30 uur: In de minuut van René is het woord aan Stephanie Verweijmeren, gebiedscoördinator bij gemeente Eindhoven.
22.15 uur: René voelt weer iemand aan de tand. Dit keer Annelieke Selbach, wijkmanager bij gemeente Etten-Leur.
21:30 uur: het serieuze gedeelte van het avondprogramma is voorbij. We zien een hoop positieve reacties voorbij komen op social media. Inmiddels zijn we gestart met het minder serieuze deel van de avond: de borrel! We zijn weer bij elkaar gekomen in ACEC en luisteren we naar de fijne klanken van Threesome Jazz. Een mooie start van het LPB Congres in Apeldoorn!
20:48 uur: Rita Oude Nijeweme (rechts op de foto) en haar collega’s uit Emmen draaien zich om in de moskee als de imam een gebed zingt. “Wat was dit fantastisch. Ik ben nog nooit in een moskee geweest. Het was geweldig om dit mee te maken. Wat ik zo bijzonder vind, is dat deze moskee midden in de samenleving staat. Ze werken samen met andere maatschappelijke en kerkelijke organisaties. En ze organiseren in hun buurthuis bijvoorbeeld avonden waar vrouwen met elkaar koken en eten. Iedereen mag komen.” Rita vertelt dat de excursie eigenlijk te kort duurde. Er waren nog veel vragen die ze wilde stellen, maar daar hebben Rita en haar collega’s iets op gevonden. “In de wijk van mijn collega staat een moskee. We gaan daar binnenkort op de thee.”
20:48 uur: een grote groep aanwezigen zijn op excursie gegaan naar de Eyüp Sultan moskee. Bestuursvoorzitter Eyhan Tonca, bestuursleden en bezoekers van de moskee waren aan het woord. Ook was er volop ruimte om de dialoog aan te gaan. Er werd uitleg gegeven over het gebed en ook het gebed zelf was te zien. Het idee achter de escursie is dat je vaak als niet-moslim niet snel een moskee binnen stapt, dit was dus de kans om dit toch een keer te doen. Aan de grote groep belangstellenden te zien was dit een zeer gewilde excursie.
20:46 uur: Ook de Apeldoornse politie is aan het woord tijdens een van de excursies. Wijkagenten uit het centrum van Apeldoorn leidden iedereen langs plekken waar zinloos geweld heeft plaatsgevonden en vertelden daar het bijbehorende verhaal en hun betrokkenheid. Ook legden ze uit ze uit hoe Apeldoorn omgaat met de bestrijding van zinloos geweld in het uitgaansgebied. Het camerabewakingssysteem en de samenwerking met portiers speelt daarbij een belangrijke rol.
20:45 uur: Een andere excursie van vanavond is een kijkje in de keuken van de Apeldoornse brandweer. Voor brand sla je natuurlijk op de vlucht. De brandweer moet er echter juist naar toe om mensen en dieren in veiligheid te brengen en huizen zoveel mogelijk te behouden. Tijdens deze excursie vertelden brandweerlieden over hun ervaringen en hoe zij daar mee omgaan. En op Twitter zijn de reacties lovend. Jurjen van der Weg @jvdweg Mooi verhaal over preventief werk brandweer Apeldoorn #lpbcongres, maar dat moment in de brandweerauto… #boyswillbeboys
20:31 uur: John Buitink, wijkadviseur gemeente Utrecht, krijgt een rondleiding bij Omnizorg. In Omnizorg wordt zorg geboden aan daklozen en verslaafden. “De wijze waarop ze hier werken vind ik interessant. Omnizorg zit in het centrum van de stad en heeft een gezamelijke binnentuin waar bewoners van Omnizorg, omwonenden en ondernemers gebruik van maken. Daklozen en verslaafden worden vaak weggestopt, maar hier integreren ze op natuurlijke wijze in de wijk. Ik heb tussen de rondleiding door ook met wat ‘bewoners’ gesproken. Ze waren tevreden. Ik wil dit ook wel in mijn wijk in Utrecht.”
20:31 uur: Omnizorg is de naam van een bijzonder gebouw in het centrum van Apeldoorn. Samenwerkende organisaties bieden zorg en begeleiding aan zowel dak- en thuislozen als aan mensen met een verslaving. Omnizorg biedt onderdak; zowel opstap-woningen als nachtopvang, (arbeidsmatige) dagbesteding, medische en sociale zorg. Tijdens de excursie werd er aandachtig geluisterd naar het verhaal van de medewerkers van Omnizorg.
20:30 uur: het was een gezellige boel bij de Klup! De deelnemers aan deze excursie zongen uit volle borst mee met het lijflied meezingkoor Piekobello. De Klup is de tweede huiskamer voor mensen met een beperking. Ze bieden vrijetijdsactiviteiten en ontmoeting aan mensen die het speciaal onderwijs volgen of gevolgd hebben. Wekelijks zijn er ruim 30 activiteiten op het gebied van hobby, creativiteit, zang, dans, ontmoeting en sport. Ze worden begeleid door ruim 125 vrijwilligers en stagiaires. Meer info lees je op www.deklupapeldoorn.nl.
20:16 uur: een kaartje sturen naar het thuisfront? Alle aanwezigen kunnen iedereen ‘de groeten uit Apeldoorn’ doen door hun kaart te posten bij Pieta Post, het kleinste postkantoor van Nederland. Meer informatie over dit postkantoortje check www.facebook.com/hetKleinstePostkantoor.
19:44 uur: de minuut van René met Piet Stoop
Bestuurslid LPB René Kerkwijk voelt de aanwezigen op het LPB Congres in Apeldoorn aan de tand. Dit keer Piet Stoop, eenheidmanager Publiek Ondernemen en Wijken bij de gemeente Apeldoorn.
19.10 uur: En we zijn los! Apeldoornse wethouder Nathan Stukker heet alle congresgangers welkom in ‘zijn’ stad.
18:50: Saskia vlogt vrolijk verder. Dit keer met dagvoorzitter Ernst Jan Peters. Wat zijn zijn verwachtingen en wat gaat hij allemaal doen?
18:44 uur: Han van Geel (links op de foto) heeft zin in het congres. “Dit is eigenlijk het hoogtepunt van het jaar voor mij als wijkregisseur”, vertelt hij met een biertje in zijn hand. Sinds 2004 komt Han bijna elk jaar naar het congres. “Mijn eerste congres was in Alkmaar. Dat was geweldig. Je wordt drie dagen ondergedompeld met de leuke kanten van je werk.” Dit congres wil Han naar de lezing van Jane Jacobs. “Heel interessant lijkt me. Het gaat over de invloed van het stads ontwerp op gedrag.” Naast de verdieping is de sfeer van de LPB-congressen iets wat de congressen bijzonder maakt volgens Han. “De LPB-ganger is er één die houdt van interactie en levendigheid. De feestjes en borrels zijn daarmee gegarandeerd een succes en het programma altijd origineel. Dit gaan weer drie mooie dagen worden, en met het zien van al die bekende gezichten voelt het ook een beetje als reunie.”
17:44 uur: De eerste mensen druppelen binnen. We beginnen rustig, met een hapje en een drankje.
15.30 uur: Onze vlogger, stadsdeelmanager Saskia van Klaarbergen van de gemeente Apeldoorn, laat ons zien hoe het staat met alle voorbereidingen. Is Apeldoorn klaar voor het LPB Congres?
Maandag 14 november
Vlogger Saskia van Klaarbergen checkt hoe de vlag erbij hangt in Apeldoorn, hoe gaat het bijvoorbeeld met stadsdeelmanager en projectleider LPB Congres José Cvetanovic?