Excursies woensdagavond

Ook al kwam de regen soms met bakken uit de hemel, vrijwel alle aanwezigen bezochten woensdagavond één van de aangeboden excursies. Zie hieronder enkele reacties en foto’s en het aanbod waaruit kon worden gekozen. Bij een aantal bestemmingen vind je ook een link naar achtergrondinformatie. Heb je nog vragen, neem dan contact op met Steven Gerritsen via s.gerritsen@apeldoorn.nl

Op de Facebookpagina van het LPB vindt u ook mooie sfeerbeelden van deze dag.

Excursie 1

Zinloos geweldzinloos_geweld

Wat ga je doen: Informatieve wandeling door het uitgaansgebied van Apeldoorn
Hoe ga je ernaar toe: Lopend
Wie ga je ontmoeten: Wijkagenten Otman Koraïchi en Jan van Asselt die werken in de Apeldoornse binnenstad

Wijkagenten uit het centrum van Apeldoorn leiden je langs plekken waar zinloos geweld heeft plaatsgevonden en vertellen daar het bijbehorende verhaal en hun betrokkenheid. Daarnaast leggen ze uit hoe Apeldoorn omgaat met de bestrijding van zinloos geweld in het uitgaansgebied. Het camerabewakingssysteem en de samenwerking met portiers speelt daarbij een belangrijke rol.

 


Excursie 2

Brand! brandweer

Wat ga je doen: Informatief bezoek aan brandweerkazerne, Rondleiding en gesprek met brandweerlieden over hun ervaringen.
Hoe ga je ernaar toe: Lopend (gelegen naast Borrellocatie)
Wie ga je ontmoeten: Brandweerlieden

Voor brand sla je natuurlijk op de vlucht. De brandweer moet er echter juist naar toe om mensen en dieren in veiligheid te brengen en huizen zoveel mogelijk te behouden. Tijdens deze excursie vertellen brandweerlieden over hun ervaringen en hoe zij daar mee omgaan.

 


Excursie 3

Onder één dak omnizorg

Wat ga je doen: Bezoek aan het bijzondere gebouw van Omnizorg. Confronterend en informatief.
Hoe ga je ernaar toe: Lopen (bij heel slecht weer mogelijk bus)
Wie ga je ontmoeten: Omnizorgmedewerkers

Omnizorg is de naam van een bijzonder gebouw in het centrum van Apeldoorn. Samenwerkende organisaties bieden zorg en begeleiding aan zowel dak- en thuislozen als aan mensen met een verslaving. Omnizorg biedt onderdak; zowel opstap-woningen als nachtopvang, (arbeidsmatige) dagbesteding, medische en sociale zorg.

 


Excursie 4

Turkse buren moskee

Wat ga je doen: Bezoek aan de Turkse moskee (ong. 20 minuten lopen) en het naastgelegen culturele centrum. Rondleiding, informatie en gesprek.
Hoe ga je ernaar toe: Lopend
Wie ga je ontmoeten: Ayhan Tonca, bestuursvoorzitter van de Eyüp Sultan moskee en andere bestuursleden en bezoekers van de moskee.

Elke Nederlandse stad heeft wel één of meer moskeeën. Als niet-moslim, stap je er niet snel binnen. Dit is je kans om een moskee van binnen te zien, te horen wat in de Apeldoornse Eyüp Sultan moskee en in het naastgelegen cultureel centrum gebeurt en je vragen te stellen. De Eyüp Sultan moskee is een Turkse moskee die midden in de Apeldoornse maatschappij wil staan.

Ps. In de moskee draag je geen schoenen. Denk dus aan bij elkaar passende sokken zonder gaten! Hoofdbedekking is niet nodig.


Excursie 5

deklupGewoon anders

Wat ga je doen: Je bent te gast bij De Klup. De 2e huiskamer voor mensen met een beperking. Rondleiding, informatie, ontmoeting en natuurlijk uit volle borst meezingen met meezingkoor Piekobello’!
Wie ga je ontmoeten? Wilma Hartman, directeur van De Klup. En de deelnemers aan het ‘meezingkoor Piekobello’.
Hoe ga je ernaar toe?: Lopen (ong. 10 minuten)

De Klup biedt vrijetijdsactiviteiten en ontmoeting aan mensen die het speciaal onderwijs volgen of gevolgd hebben. Wekelijks zijn er op de locatie aan de Mariastraat in de Apeldoornse binnenstad ruim 30 activiteiten op het gebied van hobby en creativiteit, zang, dans, ontmoeting en sport. Deze worden begeleid door ruim 125 vrijwilligers en stagiaires. Het Klupgebouw is in eigendom en volledig voor de gebruikers geschikt gemaakt. Drie ruime verdiepingen, modern en vol met mogelijkheden.
Zoals De Klup zelf zegt:
‘Dankzij de grote betrokkenheid van onze deelnemers, vrijwilligers en iedereen die ons een warm hart toedraagt, kunnen wij als Klup wekelijks, jaarlijks en al vele decennia een 2e huiskamer zijn voor mensen met een beperking. We noemen het ‘t Klupvirus, als je er eenmaal mee besmet bent dan kom je er niet meer vanaf!

Meer informatie? www.deklupapeldoorn.nl