“Het liefst maak ik mezelf hier overbodig”

In gesprek met Wilma Schrijen
Verbinder bij WIJeindhoven

Tijdens het online LPB event ‘Brede welvaart in de buurt’ zijn diverse mooie voorbeelden gedeeld van initiatieven die bijdragen aan een bredere welvaart in de wijk. Eén van die voorbeelden is Buurt in Bloei, onderdeel van de gemeentebrede werkwijze van WIJeindhoven in de lichtstad. “We proberen kansen te creëren voor mensen die geen kansen hebben of ze niet zien”, vertelt verbinder Wilma Schrijen. 

“Hier ga ik even aanbellen”, zegt Wilma Schrijen. De verbinder werkt in de Eindhovense wijk Stratum en heeft net overleg gehad op het werk- en ontmoetingscentrum van WIJeindhoven in de wijk. Daar werken zo’n vijftig collega’s aan het versterken van de sociale cohesie in de wijk. Deels door inwoners te stimuleren zichzelf te ontwikkelen, deels door de verbinding te leggen tussen inwoners, lokale activiteiten, initiatieven, verenigingen, stichtingen en ondernemers. Er zijn case-verbinder-generalisten die zich vooral op de individuele inwoners richten, maar het werk van fulltime verbinder Wilma is anders. Zij vormt de ogen, oren en schakel in de wijk. “Ik hop van de ene plek naar de ander. Dan is het een praatje hier met een inwoner hier, dan een overleg met een lokale organisatie daar”, zegt ze. “Eigenlijk ben ik continu op zoek naar talenten en kansen in de wijk. Wie wil wat doen? En hoe kan ik dat versterken? Bijvoorbeeld een activiteit die iemand wil organiseren; ik bedenk dan welke inwoners, lokale ondernemers en organisaties in de wijk daar wel bij passen en kunnen helpen. Die verbind ik dan aan elkaar.”

Even later doet Wildrik Burema open, de uitgever van stadsdeelmagazine De Stratummer. “Wildrik is een belangrijke samenwerkingspartner”, legt Wilma uit. “In zijn magazine staan nieuws en verhalen over de buurt. Dus voor de belangrijkste nieuwtjes kan ik bij Wildrik aankloppen. Aan hem vertel ik ook wat ik belangrijk vind dat elke inwoner moet weten. Er waren bijvoorbeeld veel buurtklachten over afval. Daarover heb ik contact gezocht met het afvalverwerkingsbedrijf Cure. Zij hebben vervolgens advertenties geplaatst in De Stratummer, maar vertelden mij ook over de nieuwe milieustraat in de buurt. En daarover heeft Wildrik een artikel opgenomen in het magazine. Dat helpt om het afvalprobleem aan te pakken.”

Tip van verbinder Wilma
“Houd kennis niet voor jezelf. Houd collega’s bijvoorbeeld via een interne nieuwsbrief op de hoogte van interessante partijen die je hebt ontmoet, nieuwe initiatieven of aankomende activiteiten in de wijk.”

Kracht van het netwerk
Na een kort praatje met Wildrik vertrekt Wilma met de gloednieuwe editie van De Stratummer onder de arm naar haar volgende afspraak. In het sociale restaurant Het Cruydenhuisch heeft ze afgesproken met Kim Bakermans van het werkgelegenheidsteam van de gemeente Eindhoven. “We gaan samen kennismaken met Tim van Mierlo die De Klusbakfiets in Eindhoven is gestart.” Onderweg komt Wilma meerdere buurtinwoners tegen. Ze kent schijnbaar iedereen bij naam en weet wat ze doen. “Een goed geheugen is essentieel voor mijn werk”, lacht ze. Even later komt ook collega en case-verbinder-generalist Maaike Fleskens aanlopen en samen worden ze hartelijk begroet door David Berg bij Het Cruydenhuisch. Hier kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt stagelopen of een werkervaringsplek bemachtigen. “Via David hebben we al veel mensen het huis uit geholpen”, zegt Wilma trots. “En dit is een goede ontmoetingsplek in de buurt omdat hier veel initiatieven samenkomen.” 

Die woorden worden algauw onderstreept, want even later komt Joost Willems ook het sociale restaurant binnenlopen. Hij wil wel vertellen over hoe JumpStart040 in Eindhoven is begonnen met dagbesteding en met begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk en zelfstandigheid. De Klusbakfiets kan daarvan leren, want het startende bedrijf wil werken met een soortgelijke doelgroep, al zitten daar wat haken en ogen aan. De tarieven staan bijvoorbeeld onder druk doordat vergelijkbaar werk vaak zwart wordt gedaan. Ook is het ingewikkeld om bij elke klus voortdurend begeleiding te bieden; de klussers moeten ook zelf op pad kunnen. De gemeente en de verbinders van WIJeindhoven stellen vragen en denken mee over concrete oplossingen. Ook laat Wilma meteen de kracht van haar netwerk zien. Ze kan hem bijvoorbeeld koppelen aan slopers en weet al enkele inwoners voor wie dit een goede startplek is. “Dus we gaan elkaar zeker vaker zien”, zegt ze enthousiast voordat ze haar tas pakt.

Omdenken als sleutel
“In het zuiden van Stratum zitten de aandachtsgebieden. Daar ben ik vaker en probeer ik zaken aan te zwengelen en kansen te creëren voor inwoners”, vertelt Wilma, nadat ze bij JumpStart is gaan kennismaken met de nieuwe vrijwilliger Tina. “Het Cruydenhuisch en JumpStart zijn bijvoorbeeld gave initiatieven met gave mensen die mooie kansen bieden. Daar durf ik inwoners met een gerust hart naartoe te sturen. Want je moet ook goed kunnen inschatten welke persoonlijkheden bij elkaar passen, waar een mooi gesprek of een mooie match kan ontstaan.” De persoonlijke aandacht voor wat inwoners echt drijft en wat bij hen past, is belangrijk volgens Wilma. “Ik spreek mensen aan op straat, laat weten dat ik hen zíe. Stoute schoenen aan en nieuwsgierig zijn. Daar gaat het om. Even contact maken met een compliment, met oprechte interesse. En de volgende keer doorvragen, laten weten dat je ze niet bent vergeten. Dat is belangrijk.”

Als verbinder wil Wilma zorgen dat inwoners zich gezien, gehoord en erkend voelen en dat ze met elkaar in verbinding staan. Haar kennis van lokale organisaties, initiatieven, activiteiten en inwoners is daarvoor essentieel. Maar een andere kracht binnen Buurt in Bloei is de Talentenscan. Deze vragenlijst helpt feilloos de drijfveren van inwoners boven water halen. “We focussen niet op wat niet lukt, maar op waar iemand blij van wordt of trots op is: zullen we dat stuk groter maken? Ieder mens heeft kwaliteiten en die lichten we uit. Kun jij je niet goed concentreren? Ok, dan kun jij heel goed afwisselende taken aan! Het gaat om omdenken, om alles wat je hoort omzetten in talenten, kwaliteiten, zorg- en gebruiksaanwijzing. Dat stem je samen met de inwoner af en daarmee kun je op zoek naar een match in de juiste omgeving. Want daar bloeit iemand helemaal op.”

Tip van verbinder Wilma
“Ga weg van de vergadertafel en stap af op de inwoner: wat heb jij nodig? Je kunt het wel bedenken voor inwoners, maar inwoners kunnen het prima zelf verwoorden.”

Veerkracht in de wijk
Door te werken aan verbindingen in de wijk zorg je voor een sterke, veerkrachtige wijk. Daarvan is Wilma overtuigd. “Kijk naar de facebookpagina Stratum Helpt. Daar zie je de bereidheid om anderen te helpen alleen maar groeien. En door de match in de wijk te houden, vergroot je het sociale netwerk van inwoners en is de kans alleen maar groter dat inwoners elkaar de volgende keer weer opzoeken als ze wat willen of nodig hebben. Ze komen elkaar immers wel vaker tegen in de supermarkt of op straat. Dan is een praatje gauw gemaakt. En uiteindelijk zijn die netwerken in de wijk zo groot, dat inwoners elkaar steeds beter vinden en dat wij als verbinders overbodig worden. En daar doen we het natuurlijk allemaal voor.” 


Zomerreeks reportages ‘Brede welvaart in de buurt’

Brede welvaart – eigenlijk werken we daar elke dag aan. Dat constateerden veel wijkprofessionals tijdens het online event ‘Brede welvaart in de Buurt’ dit voorjaar. Gemeenten vertalen de grote thema’s uit de monitor brede welvaart en SDG’s van het CBS in lokale ambities. Ze kijken wat er speelt en leeft in wijken, bij inwoners, en vertalen dit in een wijk- of gebiedsaanpak. En met concrete acties in de buurt werken wijkprofessionals samen met inwoners en andere wijkpartners dus elke dag aan de brede welvaart. Deze zomer vertellen wij hun verhalen in de reeks ‘Werken aan brede welvaart in de buurt’. Aan het eind van de zomer vind je alle verhalen gebundeld in een online magazine, inclusief meer achtergrond en concrete aanknopingspunten om zelf verder te bouwen aan brede welvaart in jouw buurt.

  • Op maandagmiddag 8 maart ging LPB On the road naar Eindhoven. In deze video blikken we terug: wat is brede welvaart voor jou en hoe passen we dit in ons werk toe?
  • Bekijk de video van de lezing van Peter Hein van Mulligen (hoofdeconoom bij het CBS) over de monitor brede welvaart.
  • Luister deze podcast waarin we spraken met wethouder Yasin Torunoglu en gemeenteraadslid Samir Toub. Wat betekent de brede welvaart in de buurt voor hen?