Eindhoven: online magazine, terugblik, podcast en college

Als jullie niet bij ons langs kunnen komen. Dan komen we toch bij jullie? Daarom gaan we On the road. Ter inspiratie, ter verdieping, of misschien ter kennismaking. Samen met de gemeente Eindhoven hebben we ons verdiept in een thema dat hoog op de bestuurlijke agenda’s staat: ‘brede welvaart’.

Online magazine: Werken aan brede welvaart in de buurt

In dit online magazine vertellen mensen die actief zijn in de wijk hun verhaal. “Als ik aan mensen in mijn omgeving vraag wat zij denken dat brede welvaart is, dan wordt heel goed duidelijk dat het vooral nog beleidstaal is”, opent wethouder Wonen en Wijken Yasin Torunoglu het magazine. “Maar dat gaat uiteindelijk om de vraag hoe we de samenleving een stukje beter maken, waar iedereen een fijne plek heeft en mag zijn hoe die wil zijn.” Mensen die actief zijn in de wijk werken daar elke dag keihard aan. Als zij aan brede welvaart denken noemen ze woorden als mensen, leefbaar, bewoners, welzijn, geluk, kwaliteit en perspectief. Download het magazine hier.

Terugblik op LPB On the road

Maar hoe doe je dat achter je scherm? Op maandagmiddag 8 maart ging LPB On the road naar Eindhoven. Leuk dat je er bij was! In deze video blikken we terug: wat is brede welvaart voor jou en hoe passen we dit in ons werk toe?

Podcast: brede welvaart in de politiek

We spraken met wethouder Yasin Torunoglu en gemeenteraadslid Samir Toub. Ze zaten bij elkaar in de klas op de basisschool in een achterstandswijk van Eindhoven. Ze zijn elkaar via een heel verschillende route weer tegengekomen in de Eindhovense politiek. Wat betekent de brede welvaart in de buurt voor hen? Toen en nu? Is het beter geworden in de buurt waar ze opgroeiden? Of hebben we hier nog veel te doen?

College

Peter Hein van Mulligen, Hoofdeconoom bij het CBS, neemt ons mee in de brede welvaart. We zien dat Nederland redelijk egalitair is, maar op bepaalde vlakken verschillen we steeds meer. Is dat te zien in het bbp, wat we netjes meten? Of moeten we breder kijken? Daar is de ‘brede welvaart’ voor. Zo zien we in steden en tussen wijken de verschillen. Bekijk daarvoor bijvoorbeeld de regionale monitor.