Deventer: Reportage & Podcast

Als jullie niet bij ons langs kunnen komen. Dan komen we toch bij jullie? Helemaal Corona-proof natuurlijk. Daarom gaan we On the road om te doen waar we juist zo goed in zijn. In een tijd van binnenzitten trekt de wijkambtenaar als vanouds naar buiten. Deze verhalen gaan we met jullie te delen. Ter inspiratie, ter verdieping, of misschien ter kennismaking.  

Live in de wijk: reportage

De eerste stop is Deventer. Samen met het LSA bezoeken we een heel bijzondere plek. Het LSA heeft zich afgelopen periode hard gemaakt voor een financiële vergoeding aan buurthuizen. En met succes! Daar mogen we als wijkambtenaren heel erg blij mee zijn. Het LSA neemt ons mee naar een voetbalclub die de derde helft meer dan serieus neemt. Tijdens de coronacrisis bleven de deuren open. Wijk voor Elkaar is een initiatief van voetbalvereniging SV Helios dat uitgroeide tot een sportief buurthuis en voorziening voor bijvoorbeeld dagbesteding in de wijk. Al vijf jaar lang komen buurtbewoners, scholieren, vrijwilligers en anderen samen om te bewegen, te leren, te eten en te genieten.

Live in de wijk: de eerste LPB podcast

Wat betekent deze Corona-tijd voor de wijkambtenaar? We vragen het aan de wijkambtenaar in Colmschate Zuid , zij is tijdens de Corona-tijd begonnen in deze wijk. Wie beter om haar te vragen naar de kern van het wijkambtenaarschap als de deuren van het gemeentehuis zijn gesloten.

We spreken met Grace Brok, voorzitter van sv Helios en Sanne ten Zijthof, wijkambtenaar in Colmschate Zuid in Deventer; Thijs van Mierlo, directeur van LSA, en Lenneke van der Meer, bestuurslid van LPB.

Teruglezen: Wij(k) voor elkaar, door LSA

Drie jaar geleden was LSA op bezoek bij SV Helios. In het project ‘Wij(k) voor elkaar’ wordt samengewerkt met veel verschillende organisaties op onder andere het gebied van zorg, voeding en sport. Samen aan de slag voor een betere wijk. 

“Nu worden er 1000 kinderen per jaar in Deventer geboren, maar over 5 of 8 jaar worden er waarschijnlijk nog maar de helft geboren. Dan kan ik jullie wel vertellen dat wij afgelopen maand het 100-jarig bestaan hebben gevierd, maar dat we dat niet nog een keer gaan halen als we daar niet wat aan doen”, aldus Grace Brok, voorzitter van SV Helios en initiatiefnemer van Wij(k) voor elkaar.

De noodzaak om aan de slag te gaan met nieuwe mogelijkheden is dan ook groot. “Wetende dat 95% van onze leden uit de wijk komen en we een gebouw hebben dat overdag leeg staat, zijn er wel veel nieuwe kansen. Als je dan ook nog bedenkt dat de ouderen in de wijk een steeds grotere groep worden, dan kunnen we wel echt mooie dingen gaan doen.”

Lees dit artikel verder op www.lsabewoners.nl