De Buurtmakers Week

De Buurtmakers Academie van LSA organiseert voor het eerst: De Buurtmakers Week op 20, 21 en 22 april. Een week voor iedereen die werkt aan sterke gemeenschappen. Een week waarin we vuurtjes aanwakkeren, samen leren, onderzoeken en aan de slag gaan. Waar we grote ideeën en opgaves koppelen aan kleine acties. Deze week wordt georganiseerd binnen het bredere programma Leefbaarheid en Veiligheid van het Ministerie BZK.

Wij tippen alvast een paar interessante workshops voor de wijkambtenaar binnen het programma: ‘Mind the gap’ en ‘Sterke gemeenschappen’.

Programma

How to ABCD? Een introductie in Asset Based Community Development

 • di 20 april – 09.00 tot 12.00 (online)
 • Maximaal 16 deelnemers

Boekpresentatie nieuw ABCD-boek: Altijd Nieuw Gedoe!

 • di 20 april – 20.00 tot 21.30 (online)
 • Met o.a. Eelco Visser, Birgit Oelkers, Joop Hofman

Maak de kring groter: werken aan een inclusieve en betrokken buurt

 • wo 21 april – 09.00 tot 12.00 (online)
 • Maximaal 16 deelnemers
 • Door Fenneke van der Deijl

Mind the Gap: Over gemeenschappen, impact en handelingsperspectieven voor gemeenten

 • wo 21 april – 15.30 tot 17.00 (online)
 • Met oa Astrid Huygen, Kees Fortuin, Han van Geel, Rik Kors en Cormac Russell

Welke rol is er voor gemeenten om bij te dragen aan sterke gemeenschappen? In deze bijeenkomst presenteren we de resultaten van een verkenning naar de impact van investeren in sterke gemeenschappen en hoe dit in te passen is in gemeentelijke structuren. Maar we kijken ook vooruit: hoe kunnen we samen verder denken en doen. We stoken het vuurtje ook nog verder aan met Cormac Russell die ons meeneemt in de ambtenaar als ‘gapper’.

Astrid Huygen en Kees Fortuin zijn op verkenning gegaan om te ontdekken wat we weten over de opbrengsten van investeren in gemeenschappen in het algemeen en Asset Based Community Development in het specifiek. Om vervolgens te kijken naar wat dit betekent voor het werk van gemeenten. Hoe past dit (of niet) binnen gemeentelijke processen? En als de gemeenschap van de gemeenschap is, wat heeft de gemeente daar dan te zoeken?

In deze bijeenkomst praten we hier ook over door met Han van Geel (gemeente Zutphen) en Rik Kors (gemeente Utrecht). Want deze verkenning is een startpunt, maar wat zou helpen om hier verder in te leren en uit te proberen? Dit is dan ook een uitnodiging aan deelnemers van deze sessie om hier actief over mee te denken. Bij de afsluiting kun je even achterover leunen, maar waarschijnlijk zit je op het puntje van je stoel. Cormac Russell, een autoriteit op het gebied van Asset Based Community Development, kan als geen ander de praktijk en het belang van werken aan sterke gemeenschappen verbeelden.

Sterke gemeenschappen: van beleidsdoel tot handelen

 • do 22 april – 09.00 tot 12.00 (online)
 • Maximaal 16 deelnemers
 • Door Kees Fortuin en Marijn Roze

Je bent op zoek naar aanknopingspunten om als gemeente te investeren in gemeenschappen, maar zoekt naar onderbouwing en handelingsperspectief. In deze workshop onderzoek je hoe de opbrengsten van sterke gemeenschappen ook bijdragen aan gemeentelijk beleid, hoe dat in gemeentelijke processen past en wat je concreet kunt bijdragen.

Een gemeenschap doet denken aan een ecosysteem waar alles met elkaar verbonden is, terwijl een gemeentelijke organisatie voor het grootste gedeelte juist in aparte domeinen georganiseerd is. Hoe investeer je vanuit zo’n organisatie, in iets dat misschien wat ongrijpbaar en onvoorspelbaar voelt en hoe verantwoord je dat? In deze workshop gaan we op zoek naar aanknopingspunten voor jouw gemeente.

Meer informatie en aanmelden