Wicked problems

Wil je je liever samen met collega’s vastbijten in een wicked problem, een groot maatschappelijk vraagstuk? Dat kan. Je gaat de hele middag aan de slag met vraagstukken die niet alleen in Capelle, maar ook regionaal of landelijk een rol spelen. Kunnen we rekenen op jouw expertise?

(13.30-17.00)

Naar een duurzame aanpak van eenzaamheid

In Capelle aan den IJssel zijn veel sociale ontmoetingsactiviteiten. Deze zijn nu vooral gericht op ouderen en bestaan uit het bieden van gezelligheid door het organiseren van activiteiten, muziek en iets te eten en te drinken. Sceptisch gezien misschien wel een hoog bingo-gehalte. Hoe zetten we de volgende stap en bereiken we ook jongeren en middelbaren? En hoe kunnen we eenzaamheid echt voorkomen? Tijdens deze middag gaan we hiermee aan de slag. Deelnemers aan deze unieke sessie schetsen samen portretten (zogenaamde persona’s), waardoor eenzaamheid echt een gezicht krijgt.

Project R

Het Capelse bedrijvenpark Rivium staat aan de vooravond van de grootste transformatie ooit in Nederland. Naast kantoor- en bedrijfslocaties verrijst op korte termijn in hetzelfde gebied woon-, verblijf- en recreatieruimte voor duizenden nieuwe Capellenaren. Is dat wel mogelijk, leefbaar, duurzaam, verantwoord? Waarom en voor wie? Samen met planologen, stedenbouwkundigen en een visionair ga je een middag stevig aan de slag met dit vraagstuk. Je wordt inhoudelijk en creatief op de proef gesteld in de wereld vol belangen van politiek, ambtenarij, ontwikkelaars, ondernemers en bewoners. Hoe houd jij je staande?