Thema: Into a new decade
We hebben een prachtig programma voor je klaar staan. Samen met collega’s uit het hele land ga je op expeditie. Op expeditie naar de samenleving van de toekomst. De samenleving in onze steden, dorpen, wijken en buurten. Er liggen genoeg complexe vraagstukken en schurende dilemma’s met gevolgen voor het publieke domein en de professionals die er werken. Ligt de oplossing in de wijk of in het dorp verderop? Over welke gevolgen hebben we het? En hoe zijn die van invloed op ons werk? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen meedoet, iedereen alles weet, zeggenschap heeft en gelukkig is?
Een spetterend ochtendprogramma op donderdag 21 november, met geweldige sprekers als Hamit Karakus (programmadirecteur Platform 31), theatermaker Wendy Hoogendijk en tot slot expeditieleider Melvin Redeker, geeft je de noodzakelijke voorbereiding voor de verdiepende expeditie ’s middags, met inspirerende colleges en interessante workshops. Kies een expeditie die je aanspreekt en wij weten zeker: je haalt voldaan, opgewekt en boordevol nieuwe energie de eindstreep. Vul je rugzak met mooie dingen die je onderweg tegenkomt en pas ze toe in je dagelijkse praktijk.
- Expeditie A: De inclusieve samenleving. Doet iedereen mee?
De samenleving wordt steeds mondiger. De één z’n vrijheid is de ander z’n grens. We zetten in op inclusie en participatie in steden en dorpen. Maar houden we rekening met echt iedereen? Is die inclusieve samenleving wel zo inclusief? Voelt iedereen zich betrokken en eerlijk behandeld? Wordt niemand uitgesloten? - Expeditie B: De gelukkige samenleving. Is iedereen tevreden?
Met de toenemende vergrijzing speelt eenzaamheid een steeds grotere rol, op de stad en op het platteland. Ook jongeren vereenzamen. Het is een kenmerk van onze steeds individueler wordende samenleving. Zijn we nog wel gelukkig? Is iedereen tevreden? Of gaan we op weg naar de ontevreden samenleving? - Expeditie C: De democratische samenleving. Heeft iedereen zeggenschap?
Groepen mensen komen steeds meer tegenover elkaar te staan. Met de volle aandacht voor de boze burger. Degene met de grootste mond lijkt het debat te domineren. Is democratie niet meer dan de helft + 1? Misschien zijn we op weg naar een autoritaire samenleving? Heeft iedereen wel voldoende zeggenschap? - Expeditie D: De slimme samenleving. Mag iedereen alles weten?
Technologie en digitalisering ontwikkelen zich razendsnel. De grens tussen onze fysieke en virtuele leefwereld vervaagt. Steden worden smart cities. Is dat echt slim? Gaan we echt vooruit doordat we alles weten? Of zijn we nog onwetend? Mag iedereen alles weten?