Keynote sprekers

Ruben Terlou

Ruben TerlouRuben Terlou is documentairemaker, arts, fotograaf en China-expert en maakte de documentaireseries ‘Langs de Oevers van de Yangtze’ en ‘Door het hart van China’. China, een land dat zich ontwikkelt vanuit de overtuiging van de maakbaarheid van het land en volk. Die overtuiging heeft er voor gezorgd dat Zuid-China de ‘fabriek van de wereld’ is geworden. Ruben Terlou laat in zijn documentaires zien dat China de tijd van ‘copycat’ inmiddels is ontstegen. Het land maakt grote technologische sprongen. Dat zorgt ook voor nieuwe controle mogelijkheden voor de overheid, die altijd mee kijkt, 24 uur per dag. Geheimen bestaan niet meer, is dat erg?

 

Eva Vriend

eva vriendEva Vriend (Noordoostpolder, 1973) groeide op als boerendochter in polderdorp Luttelgeest. Ze droomde er lange tijd van haar vader op te volgen, maar ze werd historicus en schrijver/journalist. Ze schreef de bestseller Het Nieuwe Land. Het verhaal van een polder die perfect moest zijn (2013), genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. In 2016 verscheen De Helpende Hand. De verborgen geschiedenis van de gezinszorg, waarvoor ze een beurs won van het Letterenfonds. Ze werkt nu aan haar derde boek over de gevolgen van de Afsluitdijk voor de families rond de voormalige Zuiderzee.

 

 

 

Sybe Schaap

sybeSybe Schaap is politicus en politiek filosoof. Van oorsprong Fries, maar boer in Noordoostpolder geweest en nog steeds woonachtig in de polder. De senator van de VVD schrijft boeken, zoals ‘Het rancuneuze gif’ en ‘Rechtsstaat in verval’. De almaar toenemende invloed van het populisme is het onderwerp. “Niet wat iemand heeft gedaan maar wat iemand is, wordt tegenwoordig politiek gemaakt.” Een rechtstaat in verval? Volgens Sybe Schaap hoort de samenleving een beschermend, maar ook verplichtend verband te zijn. Luister naar zijn boeiende verhaal.

 

 

 

Ruud Veltenaar

Schermafbeelding 2018-06-01 om 23.38.07Ruud Veltenaar is filosoof, trendwatcher, TEDx spreker, bevliegeraar, buitengewoon hoogleraar en sociaal bewogen investeerder. Hij is een talent in het vertalen van trends en ontwikkelingen naar de impact op ons leven en werk. Als geen ander weet Ruud dat het creëren van een perspectiefrijke toekomst meer vereist dan motivatie en hard werken. Om de toekomst zelf te creëren heb je relevante informatie, heldere inzichten en effectief leiderschap nodig. Dat is waarom Ruud Veltenaar al decennia lang de wereld rondreist en samenwerkt met alle soorten leiders, van CEO’s tot staatshoofden en van schoolbestuurders tot studenten.

 

Willem Stam

Willem Stam nieuwDe rode draad in het congres, de “maakbare samenleving, door de jaren heen”, loopt deels parallel met het levenspad van LPB voorzitter Willem Stam. Geboren in de hoogtijdagen van de wederopbouwperiode. En opgegroeid in de verzorgingsstaat, waardoor hij als kind uit een arm arbeidersgezin kon gaan studeren. Tijdens zijn opleiding aan de TU Delft leerde hij alles over waterbeheer, dijken en polderinrichting. In de jaren 70 nam hij deel aan de protestbeweging die de keerzijde van de technische en centraal gestuurde overheidsaanpak aan de kaak stelde. Hier leerde hij dat het wel over mensen moet blijven gaan. Zij moeten recht blijven houden op een stem en een eigen inbreng. Bewust koos hij voor het werken op gemeentelijk niveau. En vanaf dat moment is hij altijd op zoek geweest naar dé manier voor het krijgen van een goede balans tussen overheidssturing en burgerkracht.