Congresblog Marijke Roskam

door Marijke Roskam >>

PRA opende de ochtend, waarbij een dansvoorstelling een sessie werd waarbij iedereen meedeed. Twee mannelijke wethouders in innige stijldans – die van de PvdA week steeds wat naar links – en een burgemeester die ‘loslaten’ alvast in de praktijk bracht door strategisch achteraan te gaan staan en het te laten gebeuren.

Spreker Mark Mieras – wetenschapsjournalist – wees ons er op dat buitengesloten worden werkelijk pijnsignalen afgeeft in ons brein en dat eenzame mensen eerder dood gaan. “Dus er staan wel waarschuwingen op pakjes sigaretten, maar niet op deuren waar lang niet iemand heeft aangebeld.”
Huisartsen die gaan wandelen in de natuur met hun patiënten boeken veel betere resultaten. We willen uiteindelijk meer betalen voor een Ikea kast die we zelf in elkaar hebben gezet dan een kant-en-klare kast die we hebben gekregen. Iets met eigenaarschap en trots veroorzaakt dit. Ons empathische hersendeel krimpt als we lange tijd eenzaam zijn/geen verbindingen hebben. “Ik weet niet of dat ook voor andere lichaamsdelen geldt”, aldus Mark.

Floor Ziegler wandelt van Amsterdam naar Fryslân om te laten zien dat de wereld maar klein is. Iedereen vertelt Floor altijd alles, terwijl ze alleen maar vraagt wat iemand zou willen. Ze ontwikkelde de dwarszitter; een bankje waarop je kunt zeggen wat je dwars zit. Wat je er aan kunt doen. En daarna wat je hobby is. Ze geeft alcohol aan alcoholisten die als wederdienst een locatie schoon houden van bierblikjes en drankflessen. De meesten gaan minder drinken. Een wijnwijn-situatie volgens mij.

Inclusiviteit was het onderwerp van de presentatie van Nynke Feenstra. Ze had een doventolk mee. Als reminder dat beperkten zich niet zouden moeten aanpassen, maar juist de wereld.

Voor het workshopprogramma deed ik mee met ‘Regie geven en nemen’, waarbij het dorp Reduzum zelf alles gewoon regelt en de gemeente Groningen juist probeert de bewoners te laten beslissen en doen. Enkele uitspraken:

“In Reduzum zetten we zelf wel een verdieping op de school. Of een windmolen neer. Daar hebben we de gemeente niet direct bij nodig.”
“90 procent van ons dorp is lid van dorpsbelang. Als je in een commissie wilt: prima. Iedereen is welkom. En als je een dubbel belang hebt heeft iedere dorpsbewoner dat allang door.”
“Wat we doen als er ergens een meningsverschil over is? Gewoon, praten. Wij hoeven niet onze stem te verheffen als we gelijk willen hebben.”
“We bellen gewoon aan bij mensen of ze in een panel willen. Het is het lastigst om mensen uit een Vinex wijk betrokken te krijgen, want die zijn nooit thuis.”
“Eigenlijk zijn we vooral druk met loslaten.”

Het was een mooie leerzame dag en toen moest het feest nog beginnen!

Marijke Roskam
Dagvoorzitter LPB Congres 2017 Leeuwarden

IMG_5572