Terugblikken

Het LPB Congres 2015 werd gehouden met het thema ‘Oplaadpunt Tilburg’. Wij hopen dat jullie inspiratie hebben opgedaan over hoe om te gaan met energie winnen, verliezen, krijgen én geven in de wijken. Voor de mensen die nog even terug willen blikken deze pagina met interessante inhoud. Heb je het congres niet kunnen bijwonen ook dan is het lezen van de inhoud en het terugkijken van de filmpjes de moeite waard. De aankomende tijd wordt deze pagina regelmatig bijgewerkt.

Spreker Annemarie Mars

Annemarie Mars werkt met haar bedrijf ‘For a change’ als veranderkundige. Ze helpt veranderaars met het vinden van de antwoorden die bij hun situatie passen. Ze is auteur van ‘Hoe krijg je ze mee?’ (2006, Gidsprijs), ‘Jongleren met loyaliteiten’ (2010, Nominatie OOa Boek van het Jaar-prijs) en ‘Vat op verandering’ (2015). Tevens brengt ze een veelgelezen online @rtikelenreeks uit (www.forachange.nl). Het lijkt wel alsof de wijk zich in een wervelwind van verandering bevindt. Als gemeenteambtenaar of als professional die in de wijk werkzaam is, bevind je je er middenin. In haar lezing ‘Hoe krijgen we ze mee (en zij ons)?’ besprak Annemarie Mars de houvast om in zo’n dynamische wereld toch dingen voor elkaar te krijgen. Zodat je de energie van burgers, van je samenwerkingspartners én van jezelf maximaal voor de wijk kunt verzilveren. Lees hier haar presentatie of bekijk hieronder haar gehele lezing:

Spreker Hans Boutellier

Hans Boutellier is algemeen directeur van het Verwey-Jonker Instituut en bijzonder hoogleraar Veiligheid & burgerschap aan de VU Amsterdam. Hij studeerde in 1980 af als sociaal psycholoog op het onderwerp ‘Jeugdcriminaliteit en heropvoeding’ en houdt zich sindsdien bezig met (jeugd)criminaliteit, veiligheid, moraliteit en strafrecht. Boutellier vertelde in zijn lezing ‘Improviseren in de netwerkmaatschappij’ over de energie die hij in de wijken ziet en meemaakt. Hij geeft zijn visie op de nieuwe verhoudingen in wijken en wat nodig is voor het vinden van de juiste richting.

Spreker Pieter Tops

Pieter Tops is hoogleraar Bestuurskunde aan Tilburg University. Hij is tevens verbonden aan de Politieacademie en houdt zich bezig met de maatschappelijke impact van ondermijning en georganiseerde criminaliteit. In ‘De ondermijning van wijkgericht werken’ liet Pieter Tops zien hoe wij in ons werk energie kunnen verliezen. Hij heeft het over wijken die zo kwetsbaar zijn dat ze een voedingsbodem blijken te zijn voor ondermijnende criminaliteit. Hoe herken je het en wat kun je doen?

Ecopower & Buurkracht.nl

Tijdens het plenaire programma op de donderdagochtend werd aandacht besteed aan de letterlijke betekenis van het thema ‘energie’. Tom Willems van de Belgische groenstroomcoöperatie Ecopower is aan het woord. Daarnaast Roel Woudstra als manager van buurkracht.nl, een initiatief van Enexis Holding. Hoe winnen we energie in wijken, maar dan in letterlijke zin? Zijn lokale energiecoöperaties de toekomst? Wat zegt dat over het vermogen van wijkbewoners om zich nu en in de toekomst anders te organiseren? Bekijk hieronder hun filmpje:

In dialoog met woedende burgers > Harrie van Rooij

Harrie van Rooij adviseert de Rijksoverheid over communicatiestrategie en gedragsverandering. Daarnaast werkt hij aan een proefschrift over burgerschap, zelfredzaamheid en overheidscommunicatie. Tijdens het LPB Congres was zijn onderwerp: ‘In dialoog met woedende burgers’. Het ging over verschillende typen burgers, dialogen die ontsporen en over hoe je dat laatste voorkomt. Hier kun je zijn presentatie teruglezen en/of bekijk het filmpje:

LPB Expert Sessies & LPB Expert Teams > René Kerkwijk en Lenneke van der Meer

LPB bestuursleden René Kerkwijk en Lenneke van der Meer lichten het fenomeen ‘Expert’ toe binnen het Platform. De LPB Expert Sessies komen aan bod, maar ook de lancering van het LPB Expert Team. Nieuw binnen LPB! Meer informatie over de Expert Sessies en Expert Teams vind je hier of bekijk het filmpje:

Thuisafgehaald.nl > Marieke Hart

Marieke Hart van Thuisafgehaald.nl vertelde tijdens het LPB Congres 2015 te Tilburg over dit bijzondere initiatief dat mensen verbindt, ontzorgt en activeert. Hier kun je haar presentatie teruglezen en/of bekijk het filmpje:

Party-cipatie > Boukje Keijzer

Boukje Keijzer van de 7Zebra’s over Party-cipatie tijdens het LPB Congres 2015 te Tilburg. Hier kun je haar presentatie teruglezen en/of bekijk het filmpje: