Werkbijeenkomst: mobiele ontmoetingsplekken VOL!

20 juni 2024

Mobiele ontmoetingsplekken duiken steeds vaker op. Hoe kun je zulke plekken inzetten als wijkwerker? Bereik je er nieuwe doelgroepen mee? En wat levert het op? Over deze en andere vragen kun je in gesprek op de landelijke werkbijeenkomst van het LPB, LSA Bewoners en Buurtterras Kattenbroek, op 20 juni in Amersfoort.

 

Een bakfiets, een Amerikaanse schoolbus, een tuktuk of een simpele bolderkar. Mobiele ontmoetingsplekken zijn er in alle soorten en maten. Soms ontstaan ze als bewonersinitiatief, bijvoorbeeld als antwoord op een beperkt welzijnsaanbod. Soms worden ze ingezet door professionele organisaties, zoals gemeenten, woningcorporaties of welzijnsstichtingen. Het doel is dan vaak: in contact komen met de burger, de klant of de huurder.

 

Meerwaarde

Hoe kunnen we als wijkambtenaren deze initiatieven ondersteunen? Wat levert het op als we een mobiele ontmoetingsplek inzetten bij participatievraagstukken? Bereik je zo andere doelgroepen, lukt het om meer mensen een korte vraag te stellen? Deze vragen raken ons dagelijks werk als wijkambtenaren. Daarom houden we samen met LSA Bewoners een werkbijeenkomst over de meerwaarde en inzet van mobiele ontmoetingsplekken – met initiatiefnemers, actieve bewoners en wijkambtenaren.

 

Kansen en bedreigingen

Wat al deze plekken met elkaar gemeen hebben is het tijdelijke karakter, de onvoorspelbaarheid van de ontmoetingen en het open en oordeelloos luisteren. Maar wat nu precies de waarde is, dat kunnen veel initiatiefnemers moeilijk onder woorden brengen. Wanneer is een mobiele ontmoetingsplek nu wel of niet geschikt? Wat kun je verwachten als je zoiets gaat doen? Wat heb je ervoor nodig en waar moet je op letten? En als je eenmaal bent gestart, hoe zorg je dan dat je het kunt borgen?
Aan de hand van ervaringen en voorbeelden uit het hele land gaan we in op de kansen en bedreigingen en leggen we de basis voor een lerend netwerk. Geheel in stijl doen we dat – bij goed weer – op een aantal pop-upterrasjes in de open lucht.

 

Datum en tijd: donderdag 20 juni van 13.00-16.00 uur
Locatie: ONE Kattenbroek, Het Masker 213, Amersfoort
Deelname: gratis, max. 25 deelnemers
Aanmelden: info@lsabewoners.nl