Hoe kunnen wijkprofessionals bijdragen aan de buurtagenda?

29 april 2021

In steeds meer gemeenten wordt aan de hand van wijkprofielen en buurtagenda’s gewerkt om een visie te ontwikkelen op wat er nodig is om de wijk te versterken. Gemeenten gebruiken vaak statistische gegevens om inzicht te krijgen in wat er speelt in wijken. Bewoners weten als geen ander wat er leeft in hun buurt. Om de kwaliteiten, kansen en problemen uit de wijken beter in beeld brengen hebben we zowel de kennis en informatie uit de ‘systeemwereld’ als ‘leefwereld’ nodig.

Werelden verbinden in één buurtagenda
Maar hoe verbind je deze twee werelden om tot een gedragen buurtagenda te komen? Hoe krijg je goed en snel zicht op kwaliteiten, kansen, knelpunten en problemen? Welke methoden en instrumenten kun je inzetten om wijken en buurten in kaart te brengen? En hoe vertaal je dat in een wijkagenda waarin zowel beleidsmakers, wijkprofessionals als bewoners hun dromen en ambities herkennen? Hoe kun je als wijkprofessional deze twee werelden verbinden? Welke rol speel je daarbij als corporatieprofessional?

Inhoud van de bijeenkomst
In deze themasessie van Platform31 staan we stil bij wat een wijk-/buurtagenda is. We belichten een (of meer) praktijkvoorbeeld(en), behandelen de bouwstenen voor het maken van een buurtagenda en gaan zelf ook aan de slag met de bouwstenen. Daarmee bieden we praktische handvatten voor de wijkprofessional bij het opstellen van een buurtagenda.

Programma
Omdat de bijeenkomst digitaal plaatsvindt, is ervoor gekozen om het programma in tweeën te knippen, met tussendoor een lunchpauze op eigen gelegenheid. Het programma ziet er dan globaal als volgt uit:

10:30-12:00 Ochtenddeel ‘De bouwstenen voor het maken van een buurtagenda’ (door Platform31) en een voorbeeld uit de praktijk
12:00-13:00 Lunchpauze op eigen gelegenheid
13:00-14:30 Middagdeel ‘Zelf aan de slag met de bouwstenen of met praktijkcases’

 

aanmelden