VerrASSENd dichtbij

door Janine Rinsampessy >>

Iets nieuws, informeel, leren en delen. Kennis en ook ervaringen. “Willen jullie dat oppakken in Assen?”, was de vraag. Als fervent bezoekers van het jaarlijkse LPB congres zijn wij de eerste die de toegevoegde waarde van wijkgericht werken erkennen. Het antwoord op de vraag of wij in Assen de allereerste LPB Meetup wilden organiseren, was dus een vlot en volmondig “JA NATUURLIJK!”.

Een veranderende samenleving betekent anders samenwerken in de wijk. En dat vraagt veel van professionals, vrijwilligers en inwoners. Een relatief nieuwe sociale infrastructuur heeft tijd nodig. Nieuwe vormen moeten zich nog bewijzen en vertrouwen winnen. Een proces van gaandeweg ontdekken, doen en leren. Professionals moeten samen kunnen improviseren. Maar juist dat improvisatieproces zorgt voor kritische blikken van burgers. Want weten we eigenlijk wel wat we aan het doen zijn? Improviseren vraagt om het vinden van verbindingen die wellicht niet zo voor de hand liggend zijn. De keuze van ons thema “VerrASSENd verbinden” was dan ook evident.

“Wie het in het klein kan, kan het in het groot ook!”, zei mijn lector eens tegen mij. Daarom was ik blij met de meetup. De schaalgrootte van Assen past namelijk goed bij het karakter van een meetup. Mensen kennen elkaar en dat helpt in het creëren van nieuwe netwerken omdat lijnen kort zijn. In Assen weten wijkambtenaar, wethouder en beleidsspecialist elkaar goed te vinden en vlot te schakelen. Het team voor de LPB meetup was dan ook snel geregeld. Ook inspirerende sprekers en workshopleiders waren enthousiast. Maar vlak voor de deadline, bleek het minimum aantal aanmeldingen nog niet bereikt. Hoe teleurstellend! Na onderlinge peptalk, deden we verwoede pogingen om onze Meetup te redden. En dat lukte! Vlak voor de grote dag hadden we meer dan 90 aanmeldingen. Wat waren we blij en met onze Drentse nuchterheid, toch ook wel een beetje trots.

Op 22 juni stond het team vroeg in de morgen paraat. Met een bakkie koffie in de hand luisterden ze naar mijn ge-oreer over wat te doen. Het is allemaal gelukt. Harry Kruiter beeldde de terugtredende overheid uit met de moonwalk. Ference van Damme zorgde voor de nodige zelfreflectie van ons kosmopolieten en postmoderne hedonisten. De lunch was lekker en natuurlijk hebben de bezoekers kennis gemaakt met Bartje. ’s Middags werd STILA geopereerd en de kneepjes van werken met netwerken werden geleerd. En het was warm. Heel erg warm. Dus het zij de vervroegde sjaak-afhaak vergeven. Met een voldaan gevoel en een biertje in de hand sloten we de mooie dag in TT-sfeer af.

Dankbaar en met veel plezier kijk ik terug op de allereerste LPB Meetup in Assen, omdat ik mensen zag genieten. Maar ik ben vooral trots op ons geïmproviseerde team. We waren geen team. Maar door samen te ontdekken, door te doen, door met elkaar te improviseren, zijn we in 1 dag een team geworden. Improvisatie, de kracht van deze tijd. Er is zoveel mogelijk. Gewoon, door het samen te doen. Dus let goed op, want de verbinding die je zoekt kan verrASSENd dichtbij zijn!

Janine Rinsampessy
Beleidsspecialist Gemeente Assen