Woensdag

 

Woensdagmiddag 15 november is het dan eindelijk zover, het LPB congres 2017 in Leeuwarden gaat van start.  Op het station verwelkomen we de eerste gasten, die daarna worden verwezen naar de incheckbalie van de Harmonie.  De deelnemers gaan  daar direct in de benen, want ze krijgen een fiets aangereikt. De echte ontvangst van de deelnemers  vindt plaats in de Kanselarij aan de Tweebaksmarkt. Onze Leeuwarder muzikant in het programma, Melvin van Eldik, is op tijd om de eerste deelnemers vrolijk met muziek te vermaken. Hij slaagt daar goed in; moeiteloos schakelt hij van blues naar Leeuwarder songs.

Na kwart over vijf zien we een ware stormloop van deelnemers aankomen, het lijkt wel of iedereen in dezelfde trein heeft gezeten. Wethouder Wijken en Dorpen Friso Douwstra heet de deelnemers ontspannen welkom en gaat zelfs in op de Friese historie: hoe het bestuur van Friesland in het verleden vorm heeft gekregen aan de hand van de doorontwikkeling van grietenijen.  De hongerige deelnemers doen zich daarna te goed van de verschillende variaties van stamppot. Na het warme buffet hebben we een licht avondprogramma in de aanbieding voor de deelnemers. Eerder die dag hebben de congresgangers zelf gekozen voor een avondactiviteit:

De Leeuwarder Graffiti Tour. Ondanks het druilerige weer durft een redelijk grote groep de barre tocht aan. Onderweg vertellen Douwe Beimin, aangesloten bij het Graffiti Platform Leeuwarden en  gemeentelijke projectleider Hilde van der  Iest  het verhaal bij diverse Grafitti- locaties.

Een rondleiding in de Blokhuispoort, onze voormalige gevangenis. Het complex staat deels nog in de steigers, want het  is het culturele bolwerk van de Culturele Hoofdstad 2018. Een van de jonge gidsen van de Stichting Boei weet een prachtige mix te brengen van huidige plannen  van het centrum versus de historie van de oude gevangenis.

De vertoning van documentaire ‘Look at me’ in filmhuis Slieker.  De documentaire gaat over  krachtige verhalen van bijzondere levens in Leeuwarden. Acht kinderen en jongeren maakten een verslag over hun eigen leven samen met een jonge filmmaker en de hulp van studenten. Op één plaats na waren bioscoopstoelen uitverkocht. We horen later dat de documentaire indruk heeft gemaakt op de deelnemers.

In gesprek met sociale ondernemers. In gesprek met Hooman Nassimi, Janke Johanna van Zanden en  Marije van Tuinen.  Hun verhalen getuigen van creativiteit en sociaal ondernemerschap, waarbij zij vooral jonge en nieuwe burgers activeren hun talenten te laten zien.

 De voorstelling ‘Dansen met Parkinson’ onder leiding van Marlien Seinstra. We hebben begrepen dat  de deelnemers aan deze activiteit geraakt waren door de kwetsbaarheid van de dansers en onder de indruk waren van de voorstelling.

dansen met parkinson muziek

dansen met parkinson nagesprek

dansen met parkinson publiek

Na deze avondactiviteiten werd er uitgebreid geborreld. Melvin bracht zijn beste songs  in een helaas wat lege grote zaal: iedereen bleef gezellig aan de klets in het café van de Kanselarij.

0 Melvin