Democratic Challenge Academie

12 oktober t/m 13 oktober

Gasterij de Dijkgraaf, Bovendijk, Maasbommel, Nederland

Op 21 maart 2018 zijn de verkiezingen van de gemeenteraad, het hoogtepunt van de lokale democratie. Of niet? Hoeveel mensen voelen zich betrokken bij de lokale politiek? Hoe vitaal is de lokale democratie in jouw gemeente? Wij denken dat het hoog tijd is voor een vitalisering; tijd om aan de slag te gaan met nieuwe vormen van meervoudige lokale democratie. Vind jij dat ook? Dan is de Democratic Challenge Academie (DCA) iets voor jou.

Veel gemeenten zoeken naar manieren om de lokale democratie aan te vullen en te verbeteren; denk aan andere vergadervormen, vormen van participatieve democratie, delen van zeggenschap of dorps/wijkdemocratie. De Democratic Challenge heeft de afgelopen jaren ca. 100 lokale democratie-experimenten gevolgd en leerprocessen georganiseerd. We willen onze lessen graag delen en geven daarom in drie dagen een overzicht over de mooiste experimenten en nieuwste inzichten. Lessen en ervaringen van de mensen en hun experimenten zelf. We zetten je ook aan het werk met een concreet project voor de vernieuwing van de lokale democratie in jouw eigen gemeente. Het eindproduct is input voor je nieuwe gemeentebestuur.

Wil jij een bijdrage leveren aan de vernieuwing van de lokale democratie in jouw gemeente? Geloof je in de kracht van de meervoudige democratie waarin niet alleen de raad en college maar ook bewoners, bedrijven en hun initiatieven een belangrijke rol spelen? Grijp dan nu je kans en schrijf je in voor de Democratic Challenge Academie.

De DCA organiseert een leerproces voor/met ca. 20 lokale vernieuwers. Je leert vooral van elkaar en van ervaringen van andere koplopers en experts en hun experimenten. We leren op drie niveaus:

  1. het democratisch samenspel van gemeente en gemeenschap waar je werkt/woont met spelers als een gemeenteraad, ambtenaren, actieve en afzijdige bewoners;
  2. de casus, het project, het lokale democratie-experiment dat jij zelf inbrengt en wilt uitvoeren;
  3. je eigen ontwikkeling als ‘democratisch professional’ binnen het democratisch samenspel.

Dit allemaal om uiteindelijk te komen tot een concreet plan waar jouw gemeente na de verkiezingen mee aan de slag kan.

aanmelden
Tjalling Landman
Iris Ripzaad
Maaike Rouw