Dag van de lokale democratie

16 november 2018

Prodentfabriek l Industriële evenementenlocatie in Amersfoort, Oude Fabriekstraat, Amersfoort, Nederland

Kom op 16 november 2018 naar de Dag van de Lokale Democratie in Amersfoort en ontmoet daar ruim 750 lokale bestuurders, ambtenaren, raadsleden, inwoners en professionals. Het wordt een bruisende dag vol inspiratie, kennis, handvatten en praktijkvoorbeelden voor een sterke lokale democratie.

De Dag van de Lokale Democratie is ook de start van het nieuwe vierjarige programma Democratie in Actie (DiA). Tijdens de dag kun je kennismaken met verschillende DiA-projecten van, voor en door gemeenten. Daarbij komen thema’s aan bod zoals: de representatieve en participatieve democratie, weerbaarheid van het openbaar bestuur, initiatief van inwoners en democratie van de toekomst.

In de Prodentfabriek kun je ter plaatse kiezen uit verschillende workshops, lezingen, presentaties en debatten. Zo kun je ervaren hoe veelzijdig lokale democratie is en hoe die kan helpen om grote maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Ook onderzoeken we de rol van taal in de democratie. In Nederland spreken we weliswaar dezelfde taal, maar verstaan we wel hetzelfde onder wat we zeggen? Met tips voor overtuigende pleidooien en het voeren van lastige gesprekken. In de ‘Democratische winkel’ op het festivalterrein vind je de nieuwste en beste producten waarmee je kunt werken aan een sterkere lokale democratie.

Daarnaast zijn er sessies op locaties buiten het festivalterrein, oftewel waar het écht gebeurt. Daar kun je de lokale democratie in de praktijk ervaren. Hoe je inwoners zeggenschap geeft, hoe je op een andere manier kunt vergaderen of hoe je omgaat met het streven het gasgebruik terug te dringen in huishoudens.

aanmelden
Logo-DvdLD-400px
Melany van Aalst
Esther van 't Ende
Rolinka van Markus